De nieuwe F1-auto’s ademen jaren ’80. Plaats de brede koolstofvezel bakken met enorme rubberen klompen in een tijdmachine en de wijdgebroekte toeschouwers hebben niets in de gaten. Hooguit de voorspoiler met driehonderdvijftig lagen zou ze even achter hun oren laten krabben. En een enkeling zou zich afvragen wat een Microsoft is of waar het motorgeluid is.

Gisteren sprak TopGear tijdens de onthulling van de nieuwe Renault RS17 de levende F1-legende Alain Prost. De (vaak bekritiseerde, vooral door Senna-fans) oud-coureur is dit seizoen Special Advisor voor het Renault Team. Wat Niki Lauda nu is voor Mercedes, dus.

Aan hem de simpele vraag: als je mocht kiezen, ga je dan voor de nieuwe F1-auto’s of hou je het bij ‘jouw’ bolides uit de jaren ’80? ‘Ik prefereer altijd mijn jaar en mijn auto’s. De feeling van nu is volledig anders. Vroeger voelde je werkelijk alles in de auto.’ Twee jaar geleden reed Alain Prost in de Red Bull RB8 over Silverstone. ‘Je voelde veel minder bij de auto van Red Bull.’ Hij zegt wel dat hij in de nieuwe auto nog niet gereden heeft, en daar nog niet over kan oordelen.

Het grote euvel van moderne auto’s is dus ook aanwezig bij de hedendaagse F1-bakken: te weinig gevoel. En wat vindt Prost van de nieuwe laagvliegers? ‘De techniek in deze auto’s is ongelofelijk. Echt fantastisch. De 2017-auto’s zien er een stuk beter uit. En dat is goed voor de sport’.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear