Max Verstappen won gisteren overtuigend de GP van Brazilië, maar alle ogen waren aan het eind van de race gericht op Fernando Alonso en Sergio Pérez. Van ronde 56 tot de laatste meters van de race blijven de twee binnen een seconde van elkaar, strijdend om de derde plaats. Uiteindelijk wint de Aston-coureur met 0,053 seconde voorsprong. Hoe hij dat flikte, legt hij uit bij de persconferentie na de race.

In de eindfase zit Pérez kort achter Alonso, maar is de afstand te groot in de DRS-zones. Dit komt doordat Alonso steeds sneller uit de laatste bocht voor de rechte stukken komt. Alonso vertelt dat dit te maken heeft met vieze lucht: ‘Ik denk, wanneer je vlak voor een andere auto rijdt, dat je betere downforce hebt.’ Alonso heeft wel schone lucht voor hem waardoor hij betere neerwaartse druk heeft en zijn banden beter kan managen.

De laatste drie bochten

De tweevoudig wereldkampioen merkte dat zijn concurrent het moeilijk had in bocht 10, 11 en 12. Dit zijn de drie laatste bochten voordat je vol gas gaat richting het rechte stuk. ‘De drie laatste bochten waren cruciaal voor de inhaalmogelijkheid. En ja, wanneer je de voorste auto bent, heb je altijd betere grip’, voegt Alonso toe.

Ook paste Alonso nog een trucje toe: wisselen van racelijn. Kijk maar eens de laatste paar ronden terug waarin Alonso voor Pérez rijdt. In bocht 10 en 12 neemt Alonso een wijdere lijn om zo de auto eerder recht te kunnen zetten. Door de auto recht te zetten, kan Alonso eerder volledig op het gas dan Pérez, maar de wisselende lijnen hebben nog een reden. ‘Ik probeerde gewoon te zorgen voor wat turbulentie op zijn voorvleugel’, zegt Alonso.

Pérez zet de deur open

Ondanks zijn trucjes kan Alonso de Red Bull-coureur niet achter zich houden. ‘Toen hij me twee rondes voor het einde inhaalde, dacht ik dat voor het podium gaan is niet meer mogelijk voor mij’, zegt Alonso. ‘Maar toen remde hij wat te laat in bocht 1 en zei ik oké, ik ga ervoor in [bocht] vier’, vult hij aan. Dat lukt. Pérez vecht nog terug, maar komt een wagenlengte te kort voor de derde plaats.

Ondanks het verlies kijkt Pérez voldaan terug op de race in Brazilië en zijn duel met Alonso: ‘Ik moet goed gedaan zeggen tegen Alonso, omdat het een geweldig gevecht was. [Er werd] erg eerlijk geracet. Ik denk dat je dit maar met weinig andere coureurs kunt doen.’ Pérez zegt niet te weten wat hij anders had moeten doen. We schakelen graag over naar de experts in de reacties.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)