Sinds de spectaculaire GP van Italië staat de zogenoemde ‘reverse grid’ weer op de onderwerpenlijst bij Liberty Media. Ross Brawn ziet wel brood in een afwijkende manier van kwalificeren, waarbij er een kleine sprintrace wordt gehouden om te zien wie er op zondag vooraan start. De opstelling van de korte race is dan de WK-stand, maar omgekeerd. Hamilton zou op dit moment dus achteraan starten in de kwalificatierace.

Een reverse grid zou het makkelijker maken voor andere teams om ook eens te winnen. In Monza werd duidelijk wat er gebeurt als Mercedes niet meer vooraan start. We vragen Renault-rijder Daniel Ricciardo wat hij van zo’n reverse grid vindt.

‘Met de dominantie van Mercedes zou het zorgen voor variatie en potentieel meer spanning. Ik zie enerzijds de voordelen’, zegt Ricciardo. Maar hij uit ook zijn twijfels: ‘Een overwinning in de F1 moet iets groots zijn, een moment dat je leven verandert. Ik heb het gevoel dat een overwinning bij een reverse grid niet dezelfde betekenis heeft. De waarde van de overwinning zou afnemen, en dat is mijn grootste zorg.’

Daarbij heeft hij het natuurlijk niet over punten, maar over het gevoel dat de coureur moet krijgen bij de overwinning. ‘Het zou mooi zijn om meer winnaars te hebben. Het is fijn als niet alleen Lewis wint elk weekend, maar ook andere coureurs. Als de hele grid een keer wint. Het is lastig uit te leggen, maar ik denk dat de waarde van de overwinning lastig te managen is met een reverse grid’, vult hij aan.

We vragen hem wat volgens hem de oplossing is om de kansen in race weer gelijk te trekken voor elk team. Hij moet even kort nadenken en komt dan met een duidelijk antwoord: ‘Je zag het op Monza, als je Mercedes weghaalt, dan is het een open race. Ik denk dat Mercedes te goed is op het moment. Als we ze iets tegenhouden, dan komt de sport op een goede plek. Dan kan Red Bull winnen, maar ook Alpha Tauri. Iedereen kan dan winnen. Wij zijn er ook om te winnen. In een race zoals deze [Monza, red.] open je de kansen voor elk team. We moeten Mercedes afremmen, maar hoe, dat weet ik niet’, lacht Ricciardo.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie