Als je het hebt over F1-rivaliteiten, dan denk je al snel aan Senna tegen Prost, Lauda tegen Hunt of Verstappen tegen Hamilton. Een minder bekend duel is het gevecht tussen Gilles Villeneuve en Didier Pironi. De onderbelichte status is straks misschien verleden tijd. Sky maakt een documentaire over de strijd tussen coureurs Villeneuve en Pironi.

In 1982 rijden de coureurs voor Ferrari en ze zijn goed met elkaar bevriend. De vriendschap eindigt na de GP van San Marino. Na die race had misschien wel de hevigste rivaliteit uit de geschiedenis van de F1 kunnen ontstaan. Ben je nog niet bekend met de rest van het verhaal en wil je dit zo houden tot de docu uitkomt? Sla de volgende twee alinea’s dan over.

Het verhaal van Villeneuve vs Pironi

De Renaults zijn in 1982 de grootste bedreiging voor Ferrari. Beide Franse auto’s vallen uit tijdens de GP van San Marino. Villeneuve leidt en Pironi ligt tweede. De rest van het veld volgt ver daarachter. Om de 1-2-finish veilig te stellen, geeft de teamleiding aan dat de Ferrari-coureurs rustig aan moeten doen. Villeneuve gehoorzaamt, maar Pironi niet. Daarom haalt Pironi in de laatste ronde zijn teamgenoot in voor de overwinning.

Villeneuve is woedend. ‘Ik praat nooit meer in mijn leven met Pironi’, zegt hij na de race. Een raceweekend later gaat het mis. Tijdens de kwalificatie voor de GP van België is Pironi 0,1 seconde sneller dan Villeneuve. De Canadees heeft nog één poging om zijn tijd te verbeteren. In die ronde knalt hij op een langzaam rijdende auto, Villeneuve wordt uit de auto geslingerd en overlijdt later in het ziekenhuis.

Villeneuve vs Pironi, de documentaire

Om dit verhaal te vertellen schakelt Sky de familie’s van de twee coureurs in. Ook Alain Prost en Jackie Stewart komen aan het woord. Zij zijn ooggetuigen van de GP van San Marino van 1982. De documentaire over Villeneuve en Pironi wordt geregisseerd door Torquil Jones en een van de producenten is voormalig F1-coureur Mark Webber. Op 18 mei kun je de film in Nederland zien op SkyShowtime. Bekijk hieronder de trailer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)