TopGear-presentator Eddie Jordan blikt vooruit op het Formule 1-seizoen van 2016, dat komend weekend van start gaat. Hoe staat het met de teams, wie rijdt waar en hoe schat Eddie hun kansen in? Lees het hieronder!

Mercedes-AMG Petronas

Auto: W07
Coureurs: Lewis Hamilton (1), Nico Rosberg (2)

Tegen het eind van vorig seizoen was Rosberg de grote verrassing, met z'n overwinningen en pole-positions, en als we op het vroege testwerk van dit seizoen mogen afgaan zet hij dit voort. Hij zit beter in zijn vel, doet beter zijn best en dit straalt ook af op het team. Bij Lewis kun je je afvragen of hij hier nog wel wil zijn. Hij is drievoudig wereldkampioen, maar laat zijn aandacht zodanig afdwalen naar muziek, films, LA en wat al niet meer, dat het nog wel eens een interessante strijd zou kunnen worden. Ik denk dat Lewis zijn mojo wel zal vinden, zich zal realiseren dat hij zomaar voor de vierde keer kampioen kan worden en er dan vol voor zal gaan. Maar het wordt een lastige test voor hem. Mercedes zal hoe dan ook het veld domineren, hoe voorspelbaar en saai dat ook is. Ze hebben simpelweg nog steeds de beste kaarten in handen, hoewel Ferrari snel dichterbij komt.

EJ's voorspelling: eerste
 

Scuderia Ferrari

Auto: SF16-H
Coureurs: Sebastian Vettel (3), Kimi Raikkonen (4)

Ferrari heeft iets teruggevonden, zoveel is duidelijk, en Raikkonen heeft zichzelf weer beter in de hand. Als hij dit seizoen niet presteert, zullen velen zeggen dat hij niet meer in het team thuishoort. Maar hij is inmiddels meer toegewijd bezig en dat is terug te zien in de prestaties van het team. Zal hij viervoudig wereldkampioen Vettel ooit echt in de schaduw kunnen zetten? Ik denk van niet. Vettel is vastberaden, hij is de ridder op het witte paard in dit team en hij zal het blijven leiden. Hij heeft passie en is volledig ingespeeld op Ferrari. Hij is verliefd op het team, het team op hem, en hij zal dit jaar vast verschillende Grands Prix winnen. De motor is nagenoeg onverwoestbaar dus daar zal het niet aan liggen, maar toch ontbreekt er iets, een glinstering. Het laat zich raden wat er precies gebeurt, maar Ferrari moet in ieder geval een serieuze impact maken dit seizoen.

EJ's voorspelling: tweede
 

McLaren-Honda

Auto: MP4-31
Coureurs: Fernando Alonso (17), Jenson Button (16)

Het is erop of eronder voor McLaren, maar hoewel de motor sterk verbeterd is, vrees ik dat het chassis achterblijft. Het is teleurstellend dat Ron niet bij de test in Barcelona aanwezig was. Het laat bij mij de indruk achter dat dit gewoon een lolletje voor hem is. Hij zal niet blij zijn dat ik dat zeg, maar als je een team leidt, leid je het van bovenaf. Hoezeer het je allemaal ook dwarszit en hoeveel andere dingen je ook aan je hoofd hebt, bij de eerste test van het seizoen moet je uitstralen naar je coureurs, je engineers en naar Honda dat je van plan bent om er helemaal voor te gaan. Hij heeft de taak op zich genomen om dit team te managen na de ondergang van Martin Whitmarsh en ik zie geen enkel excuus om bij die test afwezig te zijn. Ik zou wel eens willen weten wat er zo belangrijk was dat hij weg bleef.

EJ's voorspelling: zesde
 

Sahara Force India

Auto: VJM09
Coureurs: Nico Hulkenberg (10), Sergio Perez (9)

Er is een waar gevecht gaan om de derde plaats: Williams, Force India en Red Bull maken allemaal kans. Ik denk dat Force India de grote verrassing zal zijn, maar we weten niet wat er gaat gebeuren met Vijay Mallya, we weten niet wat er gaat gebeuren met de financiering van het team, maar het bewijs van eind vorig jaar en de vroege tests dit jaar belooft veel goeds. Ik moet wel zeggen dat ik een beetje bevooroordeeld ben, want Force India is ontstaan uit de as van Jordan en sommige belangrijke mensen in dit team zijn dezelfde met wie ik destijds begon. Ontwerper Andy Green houdt vast aan een goede filosofie en heeft een goede auto ontwikkeld. Andy Stevenson, die al sinds z'n zeventiende of achttiende bij het team zit en dus al ruim dertig jaar meedraait, was erbij in de dagen van Schumacher en Damon Hill – hij heeft de overwinningen van Jordan meegemaakt. Het zou prachtig zijn als deze jongens nu overwinningen met Force India zouden boeken. Maar hoofdrolspelers Mercedes en Ferrari zullen daarvoor moeten wegvallen, en zelfs áls dat gebeurt, krijgen ze nog een aardige kluif aan Williams. Le Mans-winnaar Nico Hulkenberg had wat problemen aan het eind van het jaar toen hij werd verrast door Perez, maar heeft tijdens de winter z'n draai weer gevonden en presteert nu weer zoals hij dat hoort te doen.

EJ's voorspelling: derde
 

Williams Martini Racing

Auto: FW38
Coureurs: Felipe Massa (6), Valtteri Bottas (5)

Gaat niet zo lekker als ik dacht dat ze zouden gaan. Pat Simmons geeft aan dat er wat problemen zijn en dat baart zorgen bij een team met een dusdanig uitgebreid budget. Ze zijn het enige team dat als een commercial bedrijf wordt gerund, met een pure corporate insteek, en ik weet niet of dat uiteindelijk een voordeel voor ze is. Massa lijkt goed bezig te zijn en hoewel Valtteri zijn races uitrijdt, is het lastig te bepalen hoe toegewijd hij is. Toch denk ik dat ze een sterke prestatie neer zullen zetten. Het wordt een mooi gevecht tussen hen en Force India.

EJ's voorspelling: vierde
 

Red Bull Racing

Auto: RB12
Coureurs: Daniel Ricciardo (8), Daniil Kvyat (7)

We weten eigenlijk nog steeds niet wat er hier precies gaat gebeuren. Ik denk dat dit de beste auto van het veld is, maar met de Renault-motor staan ze duidelijk op een achterstand en zullen ze een hoop geluk nodig hebben om ook maar een beetje te kunnen scoren zoals ze dat voorheen deden. Daniel Ricciardo presteert nog altijd beter dan Kvyat en ik zie daar niets in veranderen.

EJ's voorspelling: vijfde
 

Renault Sport

Auto: RS16
Coureurs: Kevin Magnussen (n.v.t.), Jolyon Palmer (rookie)

Renault zal tijd nodig hebben. Ik ben al jaren goed bevriend met Jolyon Palmers vader en bewaar daar vele goede herinneringen aan, dus het is voor mij persoonlijk een plezier om hem in de F1 te zien rijden. Maar ik denk wel dat Magnussen het voortouw zal nemen en het wordt een hele klus voor Palmer om om te gaan met de druk die op hem zal liggen. Magnussen heeft immers een jaar ervaring opgedaan bij McLaren.

EJ's voorspelling: negende
 

Scuderia Toro Rosso

Auto: STR11
Coureurs: Max Verstappen (12), Carlos Sainz Jr. (15)

Wat betreft betrouwbaarheid is de Toro Rosso lastig te kloppen, want in tegenstelling tot z'n grote broer heeft hij een Ferrari-motor aan boord. Ze zullen voor aardig wat verrassingen zorgen – misschien niet tijdens kwalificaties of vroeg in de race, maar naarmate anderen fouten maken, zal er iemand van Toro Rosso doorheen glippen en voor onverwachte resultaten zorgen. De twee coureurs zijn de real deal. Verstappen blies afgelopen jaar natuurlijk iedereen van zijn stoel met zijn prestaties als zeventienjarige rookie. Echter, alle publiciteit en pers heeft zich vervolgens gefocust op Verstappen, en dat zou wel eens een fout kunnen zijn, want je moet de jonge Sainz niet onderschatten. De twee jonge jongens komen voort uit een grote massa race-ervaring en hun ouders zullen hen hard blijven pushen. Ze zouden in een zeer sterke positie kunnen eindigen.

EJ's voorspelling: zevende
 

Sauber F1

Auto: C35
Coureurs: Marcus Ericsson (18), Felipe Nasr (13)

Rampzalig, ik heb echt geen idee wat hier aan de hand is. Monisha Kaltenborn (de baas) was helemaal niet aanwezig bij de test in Barcelona, wat ik nogal verrassend vond. Het is bekend dat het team financiële problemen heeft, zelfs nu het seizoen nog moet beginnen. Ik hoop dat het niet waar is, maar het lijkt er wel op.

EJ's voorspelling: elfde
 

Manor Racing

Auto: MRT05
Coureurs: Pascal Wehrlein (rookie), Rio Haryanto (rookie)

Ik denk dat de jonge Duitser erg goed zal zijn. Hij wordt geholpen door Toto Wolff en ik geloof dat Toto zich er al lang geleden op heeft toegelegd om hem in een auto met een Mercedes-motor te krijgen. Ik kan me zo voorstellen dat de sponsoring dan ook indirect binnenkomt, misschien via de kosten van de motor of zoiets. Ik weet wel zeker dat Wehrlein meerijdt door de invloed van Toto, maar ik moet erbij zeggen: het is wel terecht. Ik ben blij dat de jongen een kans krijgt, want hij verdient het en ik denk dat hij heel groot kan worden. Zijn teamgenoot? Ik kan er alleen over zeggen dat er vier of vijf mensen waren die ongeveer dezelfde zak geld meebrachten. Er zal een aardige bult extra zijn betaald om degenen aan de kant te zetten die een betere kans maakten.

EJ's voorspelling: tiende
 

Haas F1

Auto: VF-16
Coureurs: Romain Grosjean (11), Esteban Gutierrez (n.v.t.)

Het tempo van Haas is voor iedereen een grote verrassing, maar dat zou het eigenlijk niet moeten zijn. Dit is de winnende Ferrari van vorig jaar, en Haas wordt waarschijnlijk het meest succesvolle nieuwe team van de afgelopen tien jaar. Het is interessant dat Grosjean hierheen is gegaan, en het zou wel eens een uitstekende beslissing geweest kunnen zijn, want Renault lijkt niet echt veel potten te kunnen breken. Misschien heeft hij ergens wel een beetje spijt, omdat hij niet zeker wist of Renault de boel van Lotus ging overnemen en al vroeg besloot om naar Haas over te stappen. Het zou wel eens een inspirerende overstap kunnen zijn.

EJ's voorspelling: achtste
 

Hou ze in de gaten: Mercedes vs Ferrari

Deze twee teams hebben echt een voorsprong van jewelste en we weten wat Bernie heeft gezegd. Ze hebben zichzelf gepositioneerd als rivalen, maar ook als kompanen, in die zin dat ze beide de F1 voor hun eigen voordeel gebruiken of misbruiken. Bernie heeft hoog opgegeven over hoe ze de reglementen voor motoren en andere zaken in hun voordeel hebben laten werken. En er is geen twijfel over mogelijk dat de teams met Mercedes-motoren zich achter het Duitse team scharen, want zo werkt het nu eenmaal; en hetzelfde geldt voor Ferrari.

Als gevolg hiervan is Bernie nu, voor het eerst in zijn leven, verslagen door de teams op het vlak van regels die hij wilde aanpassen om de sport en de show te verbeteren – ook al deden ze dat niet. Zelfs toen Bernie samenspande met FIA-president Jean Todt kreeg hij het nog niet voor elkaar. Voor nu moeten we dus maar even zien en afwachten wat er gaat gebeuren, want je moet Bernie nooit maar dan ook nooit onderschatten. Hoewel de jaren voor hem beginnen te tellen, is hij in mijn ogen nog steeds een machtige visionair die deze jongens heus nog wel in het gareel zal krijgen.

Reacties