Op wat demonstraties en autopresentaties na is de Formule 1 nog nooit in Londen geweest. Daar kan binnenkort zomaar eens verandering in komen. Uit plannen van de organisatie achter deze GP van Londen blijkt dat ze al een baan van 5,8 kilometer op het oog hebben. Het circuit ligt in de Royal Docks van de Engelse hoofdstad. ‘In het beste scenario hebben we in augustus 2026 een GP van Londen’, zegt medeorganisator Max Farrell tegen The Times.

Farrells bedrijf LDN Collective wil samen met ontwerpbureau Dar de GP van Londen organiseren. Dat begint met het tekenen van een circuit dat wordt goedgekeurd door de FIA. Het moet het centrale punt worden van een nieuwe ‘wereldwijd erkende locatie aan het water voor sport, plezier en entertainment’. De boulevard wordt 2,7 kilometer lang is en loopt van de ExCel (het beursgebouw) tot aan de universiteit van Oost-Londen. Platformen op het water zouden de breedte van de beschikbare ruimte voor hotels en restaurants verdrievoudigen.

Het circuit in Londen

50 weken per jaar zouden deze drijvende uitbreidingen moeten blijven liggen. Tijdens de GP van Londen moeten er dan tribunes op staan waar 95.000 F1-fans op kunnen plaatsnemen om naar het racespektakel kunnen kijken. Er is zelfs al een lay-out van het circuit uitgetekend. Daarbij is inspiratie opgedaan bij het Circuit Gilles Villeneuve in Canada, dat op een eiland ligt in Montréal.

F1 GP van Londen 2026 circuit lay-out ontwerp

Het circuit voor de GP van Londen heeft 22 bochten en een gemiddelde snelheid van ruim 200 km/u. Ter vergelijking: in Zandvoort is dat bijna 240 km/u en in Monaco maar 160 km/u. De gemiddelde rondetijd in Londen moet 1 minuut en 42,1 seconden worden. Vrij precies voor een eerste inschatting. De GP van Engeland op Silverstone blijft trouwens gewoon bestaan, mocht de GP van Londen aantreden.

De organisator over de GP van Londen

Farrell is hoopvol dat er een GP van Londen komt. ‘We weten dat de F1 geïnteresseerd is in het organiseren van een Grand Prix hier, en we hebben een baan ontworpen die aan alle regels en eisen voldoet. […] Met of zonder de F1 zijn deze voorstellen transformationeel en zouden ze een grote, wereldwijde boost geven aan Londen en het VK.’ Een extra GP relatief dicht in de buurt is altijd een goed plan, toch?

Reacties

  • Gaat niet gebeuren heeft op 14 maart 2023 geschreven:

    De burgemeester van Londen wil de stad emissie-vrij maken. En dan F1 laten komen? Ain’t gonna happen…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear