De F1-auto’s op televisie zien er niet allemaal ongeveer hetzelfde uit omdat alle teams individueel van elkaar besloten dat dit de snelste vorm is voor een auto. De teams moeten voldoen aan een strak technisch reglement, waarin alles van afmetingen tot gewicht tot motorspecificaties is vastgelegd. Volgend jaar veranderen de regels al ingrijpend, en in 2025 gaan we nog meer veranderingen zien. Misschien komt er zelfs vierwielaandrijving. De foto hierboven is trouwens van de F1-auto zoals ie er in 2022 ongeveer uit gaat zien.

De nieuwe reglementen voor 2025 zijn er nog niet

In een gesprek met RacingNews365 vertelt technisch directeur bij de FIA Nikolas Tombazin over de afwegingen die ze momenteel moeten maken. Ze willen bijvoorbeeld dat het goedkoper wordt voor de teams om de motoren van de F1-auto’s te ontwikkelen, maar tegelijkertijd moeten ze ook duurzamer worden. Ze kijken bijvoorbeeld naar duurzame brandstoffen, zoals eFuels. Volgend jaar wil de FIA hebben besloten wat de nieuwe specificaties voor 2025 zullen zijn.

F1 overweegt vierwielaandrijving in 2025

Een interessante kwestie is vierwielaandrijving. De motorenman van de FIA, Gilles Simon, sluit niet uit dat de F1-auto’s hiermee uitgerust zullen worden. ‘Dit idee ligt ook op tafel. Natuurlijk is een auto met 4WD erg efficiënt als het aankomt op het terugwinnen van energie, maar het voegt wel complexiteit toe’, zegt hij tegen RacingNews365Als er vierwielaandrijving komt, dan waarschijnlijk in de vorm van de elektromotoren van het hybridesysteem die de voorwielen aandrijven.

Alles ligt nog open

De woordvoerders van de FIA benadrukken dat momenteel nog alle opties worden overwogen. De nieuwe reglementen worden ook uitvoerig besproken met de teams, die zich er uiteindelijk aan zullen moeten houden. Laten we voor het kijkplezier hopen dat ze de boel niet te complex maken, want dan geef je de teams met grotere budgetten vaak een voordeeltje. We durven zelfs te stellen: hoe simpeler de auto, hoe leuker de races worden om naar te kijken.

Reacties

  • zizsig heeft op 9 april 2021 geschreven:

    Dat is niet te hopen, diw 4wd… echte RWD is en blijft het mooist!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear