Nee, wij hebben ook niet voortdurend met een brede grijns gekeken naar de GP van Qatar. Na de Mercedes-botsing was de race niet veel meer aan. Wat wel voor een extra laag zorgde, was de maximale stintlengte die de FIA had ingesteld. Daardoor moest iedereen drie keer banden wisselen. Zou de F1 ieder weekend verplichte pitstops moeten toepassen?

De extra regel kwam als een noodgreep van de FIA voor Pirelli. Het Italiaanse F1-rubber sleet sneller dan voorspeld. Nieuwe banden zouden daardoor niet langer dan twintig ronden aan een stuk kunnen volhouden. Met 57 ronden op de teller en per bandenset maximaal 18 ronden moest iedere coureur verplicht drie keer binnenkomen om het einde van de race te halen.

Horner vindt verplichte pitstops in de F1 niet logisch

Wij vonden het dus wel leuk, ook omdat coureurs voor het eerst sinds lange tijd niet na hoefden te denken over het sparen van banden, maar gewoon lekker volle bak konden gaan. Anderen met iets meer verstand van zaken denken anders over de kwestie. Ene Christian Horner vindt het bijvoorbeeld niks. ‘Ik denk dat je vrijheid moet geven waarmee je creativiteit creëert’, zegt Horner tegen Motorsport.com.

Volgens de Red Bull-teambaas zouden verplichte pitstops effect hebben op de kwalificatie omdat teams banden gaan sparen voor de race. ‘En dat is niet logisch als je het mij vraagt’, voegt Horner toe. De teambaas begrijpt wel waarom de FIA besloot om het voor de race in Qatar te doen, maar in de toekomst hoeft hij geen verplichte pitstops te zien in de F1.

‘Het was een andere race [dan normaal dankzij de extra regel] en het testte de strategen op een andere manier. Het ding is, het [de regel] maakt het [de pitstopstrategie] een stuk voorspelbaarder, omdat je weet wat de maximale stintlengte is voor iedere auto’, vertelt Horner. Nu denken wij dat je best kunt spelen met die marge van achttien ronden, maar goed, misschien is dat de reden waarom wij in Amsterdam achter een laptopje zitten te tikken en meneer Horner de baas is van een F1-team.

Reacties

  • F1 fan heeft op 17 oktober 2023 geschreven:

    NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

    En ook geen sprint races!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)