Na de overwinning van Lewis Hamilton in Mexico lijkt ook het coureurskampioenschap beslist te zijn. Een sponsor (we zullen geen namen noemen) plaatste zelfs al een premature felicitatie op Facebook. Waarom zouden we dan nog de komende races kijken? En wat kan Verstappen nog voor elkaar boksen na de ongelukkige GP van Mexico?

Hamilton onaantastbaar in 2019

Oppermachtig, alleenheersend en ga zo maar door. Zo kun je het seizoen van Lewis Hamilton wel samenvatten. De stand in het kampioenschap voor de Brit en zijn Mercedes is vrijwel nooit echt in de problemen gekomen dit seizoen. Helaas voor Hamilton moet hij zijn kampioensfeestje minimaal uitstellen tot Austin, Texas.

Daar zal Hamilton een voorsprong van minimaal 53 punten moeten hebben op Bottas om voor de zesde keer kampioen te worden. Op dit moment staat hij 74 punten voor op Bottas. Dat wil zeggen dat hij minstens zevende moet worden (of achtste met de snelste ronde). Op dat punt is Hamilton nog maar één kampioenschap verwijderd van Michael Schumachers record van zeven wereldtitels.

Verstappen strijdt nog voor brons

Achter de Mercedessen strijden beide Ferrari’s en Verstappen nog om de derde plaats. Met Verstappen op 220, Vettel op 230 en Leclerc op 236 punten is alles nog mogelijk voor deze drie. Omdat het kampioenschap al buiten zicht is, kan het zijn dat de coureurs iets meer risico gaan nemen. Het maakt immers toch niet veel meer uit. Al zien alle Nederlanders Max uiteraard graag op het podium.

Er zijn een hoop scenario’s mogelijk waarbij Verstappen nog op de derde plek komt. Hij moet in ieder geval in totaal 17 punten meer halen dan Leclerc. Als Verstappen nog 30 punten haalt in de komende drie races, heeft hij zijn persoonlijk hoogste score in het rijderskampioenschap. Hiervoor moet hij in elke race minstens vijfde worden.

The best of the rest

Achter de top drie lijkt McLaren de vierde plaats in het constructeurskampioenschap binnen te hebben. De 0-punten-finish in Mexico voor de papaja-oranje auto’s hoeft nog geen probleem te zijn voor de vierde plek: ze blijven steken op 111 punten. Achter de McLarens vechten Renault, Toro Rosso en Racing Point om de vijfde plaats. Met Renault op 73 punten en Toro Rosso en Racing Point allebei op 64 punten kan dit nog sappige gevechten opleveren. Genoeg reden dus om ook de laatste drie races van het seizoen te kijken. De eerste hiervan is komend weekend al: dan zie je de Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas in Austin.

Foto: Red Bull Content Pool

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)