Max terug in vorm

Na vele races waar Verstappen in een steeds dieper dal terechtkwam, liet hij nu weer het talent zien waar de fans het altijd over hebben. Tegen alle verwachtingen in won hij de race. In de vrije trainingen leek Red Bull niet mee te kunnen komen met het racetempo van de Ferrari’s en Mercedessen. Het schurkte tegen het onwaarschijnlijke aan dat Verstappen zijn banden zo lang levend wist te houden. Om nog wat zout op deze wonden te gooien, was Red Bull bang dat de motor hetzelfde lot wachtte als die in de auto van Ricciardo – en het team schroefde het vermogen tien ronden lang (tot de laatste vijf ronden) terug.

Een portie geluk in de vorm van falende auto’s en (vooral) een falende strategie van Mercedes hielp de Nederlander een handje. Maar met de staat waarin zijn auto verkeerde, had hij eigenlijk niet in staat moeten zijn om de Ferrari’s van zich af te houden. En toch: Verstappen haalt het maximale (en soms meer) uit zijn auto om onwaarschijnlijke prestaties neer te zetten. Hij spaarde zijn banden net genoeg om de eindstreep te halen en reed simpelweg ijzersterk. Een volledig oranje gekleurde tribune zal ook voor de nodige motivatie gezorgd hebben.

Verstappen van de zesde plek af

Door zijn winst kon Verstappen 25 punten meenemen uit Oostenrijk, terwijl Bottas en Ricciardo 0 punten hadden toen er met de geblokte vlag werd gezwaaid. Dit verschil zorgt ervoor dat hij niet meer de laagst geplaatste coureur is van de top drie-teams. De marge met Bottas is slechts één punt, maar hij sluit tegelijkertijd ook aan bij Ricciardo en Räikkönen die respectievelijk vierde en derde staan. Het seizoen voor Verstappen leek na zes races alweer voorbij te zijn, maar hij heeft door drie opeenvolgende podiumplaatsen weer alles om voor te vechten.

Stuivertje wisselen vooraan

Het was natuurlijk niet alleen voor Verstappen een belangrijke race. De strijd om de leiding in het kampioenschap woedde ook hevig. Waar de race zich in de beginfase al dramatisch ontwikkelde doordat Bottas uitviel, werd hij catastrofaal voor Mercedes toen de strategie slecht uitpakte en de huidig wereldkampioen vervolgens ook nog eens uitviel. Daarmee verloor Hamilton niet alleen de race, maar ook weer de leiding in het kampioenschap. De vijftien punten die Vettel met zijn derde plek behaalde, waren genoeg om hem weer op koers te brengen om kampioen te worden.

Stand F1-kampioenschap na de GP van Oostenrijk

1.  S. Vettel 146
2.  L. Hamilton 145
3.  K. Räikkönen 101
4.  D. Ricciardo 96
5.  M. Verstappen 93
6.  V. Bottas 92
7.  K. Magnussen 37
8.  F. Alonso 36
9.  N. Hulkenberg 34
10.  C. Sainz Jr. 28
11.  S. Pérez 23
12.  E. Ocon 19
13.  P. Gasly 18
14.  C. Leclerc 13
15.  R. Grosjean 12
16.  S. Vandoorne 8
17.  L. Stroll 4
18.  M. Ericsson 3
19.  B. Hartley 1
20.  S. Sirotkin 0

Foto: Red Bull Content Pool

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie