Gisteren vroegen we ons voor de race af wie er aan het begin van de race aan de leiding zou rijden. Was het Hamilton, Bottas of toch wel misschien Verstappen? Dat het Sainz zou zijn, hadden we nooit kunnen denken. Wederom zagen we een onverwacht moment dat een nieuw en onbekend circuit kan veroorzaken.

Net als op Mugello en de Nürburgring zagen we dat zowel de teams als de coureurs het moeilijk vinden om het maximale uit de auto’s te halen. Toch wist Hamilton weer het hele veld ver achter zich te laten om de winst te pakken.

De Red Bull was simpelweg niet snel genoeg om de winst te pakken. Zoals Verstappen zelf zei na afloop van de race: ‘We zijn gefinisht waar we hadden moeten eindigen’. Maar de enige coureur die in gelijkwaardig materiaal reed, was weer geen partij voor Hamilton toen die eenmaal voorbij kwam zeilen.

Uiteindelijk kwam de zesvoudig wereldkampioen ruim 25 seconden eerder over de finish dan Bottas. Met deze race waarin hij het record van meeste overwinningen overneemt van Michael Schumacher, laat hij weer zien waarom hij het record heeft kunnen verbreken. Dit is een prestatie die het waardig is om de lat in de Formule 1 hoger te leggen.

Maar hoe ver zal Hamilton nog kunnen gaan in zijn carrière? Voordat de regels in 2022 drastisch wijzigen, hebben we eerst nog volgend seizoen. De auto’s veranderen dan weinig. De Mercedes is dus volgend jaar waarschijnlijk ook de dominante auto. Bottas zal in de andere auto rijden en de kans dat hij opeens een extra versnelling vindt lijkt klein te zijn.

Hamilton staat dus nu op 92 overwinningen en heeft nog de rest van dit seizoen en heel volgend seizoen te gaan waarin hij de meeste races zal winnen. Dit seizoen komen er nog vijf races en volgend jaar schijnen er 22 races aan te komen. Als hij, net als dit jaar, twee derde van de races wint zal hij tot eind 2021 nog 18 races winnen. Dan zal het totaal op 110 races komen. Menigeen zei ook aan het eind van de carrière van Schumacher dat het record nooit meer verbroken zou worden, maar we zien een andere coureur toch niet 110 overwinningen halen in de nabije toekomst.

Stand Formule 1-kampioenschap na de GP van Portugal

  1.  L. Hamilton 255
  2.  V. Bottas 179
  3.  M. Verstappen 162
  4.  D. Ricciardo 80
  5.  C. Leclerc 75
  6.  S. Pérez 74
  7.  L. Norris 65
  8.  A. Albon 64
  9.  P. Gasly 63
  10.  C. Sainz Jr. 59
  11.  L. Stroll 57
  12.  E. Ocon 40
  13.  S. Vettel 18
  14.  D. Kvyat 14
  15.  N. Hulkenberg 10
  16.  A. Giovinazzi 3
  17.  K. Räikkönen 2
  18.  R. Grosjean 2
  19.  K. Magnussen 1
  20.  N. Latifi 0
  21.  G. Russell 0
Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie