Is er ooit zoveel te doen geweest om een nieuwe Grand Prix dan bij de GP van Las Vegas? Wij kunnen het ons niet herinneren. Ondanks dat de GP van Nederland drie keer drukker is dan de Amerikaanse race, verwacht Liberty Media dat er een miljardenwinst wordt gemaakt op de GP van Las Vegas. Enige probleem voor Liberty Media: de winst gaat niet allemaal naar de F1.

Greg Maffei is de grote baas van Liberty Media, de organisatie die de F1-rechten van Bernie Ecclestone kocht in 2016. Maffei praat met de Amerikaanse krant The Independent over de aanstaande race in Vegas. Volgens Maffei komen er ongeveer 105.000 toeschouwers naar het raceweekend. Alleen de GP van Bahrein werd dit jaar slechter bezocht. Daar kwamen nog geen 100.000 mensen op af.

Ondanks het lage aantal bezoekers verwacht de Liberty-baas een miljardenwinst binnen te halen met de GP van Las Vegas. ‘We gaan ergens rond de 1,7 miljard dollar in winst naar de regio brengen’, zegt Maffei. Hij doelt op geld voor restaurants, hotels en casino’s. Het kleine aantal fans dat komt kijken, is volgens Maffei geen probleem. Het wordt nog steeds ‘het grootste evenement in Las Vegas’, denkt hij.

Waarom wil de F1 dat de GP van Las Vegas slaagt?

Bij de meeste races zorgt het circuit, de stad, de staat of het land voor de organisatie van de GP. In Nederland doet het circuit het bijvoorbeeld zelf. In Las Vegas organiseert F1 zelf de GP. Het geld voor de tribunes, een nieuwe asfaltlaag, een nieuw pitgebouw en ga maar door, komt van de F1 af. In totaal zouden de investeringen uitkomen op 500 miljoen dollar.

Die investeringen wil de F1 natuurlijk terugverdienen. Dat proberen ze met de kaartprijzen. De goedkoopste weekendtickets kosten 2.000 dollar (omgerekend 1.900 euro) en de duurste kaarten zijn 8.000 dollar (zo’n 7.500 euro). Als we mogen uitgaan van de gemiddelde weekendprijs van 5.000 dollar zou de F1 met 100.000 fans dus quitte spelen met de investeringen.

Nu komt niet iedereen een weekend en zijn er ook mensen die betalen voor randzaken als een bezoekje aan de pits, maar nu heb je een idee van de inkomsten. De F1 zal zelf dus geen miljardenwinst maken aan de GP van Las Vegas, maar qua mediaandachte is het in ieder geval bijna niet meer bij te houden.

De GP van Las Vegas blijft nog wel even op de kalender

Allemaal leuk en aardig, dat geld voor de regio door de GP van Las Vegas, maar de inwoners hebben een jaar moeten lijden. Een jaar lang werden straten afgezet omdat er een F1-race moest komen. Hier denkt Maffei ook aan: ‘Ik wil wel mijn excuses aanbieden aan de inwoners van Las Vegas. We waarderen dat ze zoveel geduld hebben en ons willen tolereren.’ Hij hoopt dat het in de toekomst makkelijk gaat.

Mocht de GP van Las Vegas inderdaad uitlopen op een miljardenwinst voor de regio, dan kan die ‘toekomst’ waar Maffei het over heeft lang duren. Vooralsnog mag de F1 tot en met 2032 gebruik blijven maken van de grond in Vegas. Daarmee is het na de GP van Australië (2037) en de GP van Bahrein (2036) de race met het langste contract.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)