Zouden we Red Bull Racing wegdenken in de F1, dan hebben we een retespannend kampioenschap. Alonso zou dan bovenaan staan met één punt voorsprong op Hamilton. Maar goed, Red Bull is er wel en gaat nergens heen. In de strijd om de tweede plaats in het constructeurskampioenschap deden Mercedes en Hamilton goede zaken in Spa. Toch is de Britse coureur niet tevreden. Volgens Hamilton is het stuiteren van de auto – het veelbesproken porpoising – weer terug.

Hamilton kijkt bij Motorsport.com terug op de GP van België: ‘Ik denk dat het een weinig enerverende race was. Er was niet echt iets aan. Ik kon de auto’s voor me niet bijhouden. Ik had het moeilijk aan het begin. De achterkant is ons grote probleem. We hebben veel gestuiterd dit weekend, we zijn weer terug bij het stuiteren van vorig jaar.’

Waar komt het stuiteren nu ineens vandaan?

Op de vraag hierboven zou Mercedes maar wat graag een antwoord hebben. Hamilton: ‘Ze [het team] weten het niet en voor mij is het een zorg, maar we gaan naar de data van dit weekend kijken en proberen om erachter te komen wat we kunnen doen voor de volgende race.’ De komende tijd krijgt Mercedes nog niet de mogelijkheid om de porpoising te verhelpen. Tijdens de eerste veertien dagen van de zomerstop hebben de F1-teams verplicht vakantie.

Lees ook: Waarom F1-auto’s op en neer bewegen op rechte stukken

Volgens Hamilton kwam het stuiteren ‘overal’ op de baan voor. Als we naar de onboard-beelden van Hamilton kijken, lijkt dat aardig te kloppen. We zien het stuiteren op Spa voor het eerst gebeuren aan het einde van het start-finish gedeelte. Daarna uiteraard ook op Kemmel Straight en op de rechte stukken tussen Stavelot en de chicane. De Mercedes van Hamilton heeft dus maar een kort recht stuk nodig om te stuiteren.

Op Zandvoort zijn er eigenlijk maar twee rechte stukken – van de Arie Luyendijkbocht naar de Tarzanbocht en van Bocht 10 naar de Hans Ernst-chicane. We zijn benieuwd of ze lang genoeg zijn om Hamilton en teamgenoot Russell na de zomerstop weer aan het stuiteren te brengen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)