Aan het eind van 2012 had het Mercedes F1-team een probleem. Michael Schumacher zette (wederom) een punt achter zijn F1-carrière en dus hadden de Duitsers een vervanger nodig. Op dat moment heeft Niki Lauda Lewis Hamilton overgehaald om voor Mercedes te komen rijden. Maar dat had heel anders kunnen lopen, volgens Helmut Marko van Red Bull Racing.

Lang voordat Lewis in contact kwam met Mercedes, klopte Marko aan bij de Brit. ‘Ik maakte destijds een tactische fout. Lewis was echt ongelukkig bij McLaren. Er was bij ons geen plek meer over. Daarom dacht ik dat het beter zou zijn als hij naar Mercedes zou gaan. We hebben Lauda enorm ondersteund bij de werving van Lewis’, beweert Marko in een interview met motorsporttotal.com.

Waarom wilde Marko dan zo graag Lewis in een Mercedes hebben? Hij zegt dat Red Bull de zogenaamd beste coureur in een zogenaamd zwakkere auto wilde hebben, om zo de beste coureur een soort handicap te geven. Mercedes gooide in die tijd nog geen hoge ogen, dat gebeurde pas toen de V6-motoren kwamen.

‘McLaren was op dat moment onze sterkste tegenstander en achteraf zou het veel beter zijn geweest als hij bij McLaren was gebleven. Zo zie je maar weer hoe je soms tactisch ongelijk hebt’, geeft Marko toe. Het jaar daarop won Vettel in zijn Red Bull het wereldkampioenschap en het plannetje leek geslaagd, totdat de overstap naar de V6-motoren kwam.

Moeten we dit als waarheid aannemen? Vergeet niet dat het van de man komt die beloofde dat Pierre Gasly tot het einde van dit seizoen bij Red Bull zou blijven, en we weten allemaal hoe dit afliep. We gokken dat een team als Mercedes met een adviseur als Lauda zelf slim genoeg zijn om talent te spotten en dit soort keuzes te maken. Het is in ieder geval een geinig verhaal.

In 2013 bracht het Oostenrijkse SportWoche al een bericht uit over een mogelijke overstap van Hamilton naar Red Bull Racing. Dan had het team van Red Bull waarschijnlijk bestaan uit Vettel en Hamilton. Seb Vettel schreef toen dertien GP-overwinningen op zijn naam. Wellicht dat Hamilton, met dezelfde auto, het de Duitser moeilijk had kunnen maken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear