Met de Grand Prix van Monaco aanstaande is het een mooi moment om terug te blikken op een van de frappante momenten uit de Monagaskische geschiedenis. Toeval of geplande actie? ‘What’s going on?’ – om maar even een klassieker erin te gooien.

Terug naar 2004, toen Red Bull Racing nog Jaguar Racing heette en toen het team van Danny Ocean nog uit twaalf mensen bestond. Ocean’s Twelve verscheen dat jaar in de bioscopen en samen het raceteam bedacht de distributeur een ludieke actie om de film te promoten.

Beide F1-auto’s van het team kregen een diamant van 250.000 euro per stuk als neus-ornament. Een saillant detail: niemand wilde de diamanten verzekeren. Maar ach, wat kan er misgaan als je een kostbare edelsteen op de meest kwetsbare plek van een auto monteert, die met snelheden tot boven de 200 km/u over een zeer krap circuit rijdt?

Goed – wat iedereen al aan zag komen, gebeurde. Al in de eerste ronde van de race boorde coureur Christian Klien zijn F1-auto de bandenstapel in. De Jaguar werd van de baan gehesen en stond twee uur naast het circuit te wachten. Toen de auto arriveerde in de pitbox, ontbrak de diamant van een kwart miljoen.

Een onfortuinlijk ongeluk? Of is het een gevalletje ‘het leven imiteert de kunst’? Was de Ocean’s Twelve-promotie een masker voor een levensechte Ocean’s-roof? Het is toch wel érg toevallig dat een van de diamantdragende auto’s al in de eerste ronde crasht. Als er dan een toeschouwer op exact het goede moment met een schroevendraaier te wachten staat, tja…

Wat er werkelijk met de steen is gebeurd, is onbekend.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie