Op voorhand keken teams als Mercedes, Ferrari en Aston Martin extra uit naar de GP van Monaco. Zou dit dan de eerste keer zijn dat de Red Bull van Verstappen te verslaan is? Nee, bleek het antwoord te zijn. Van start tot finish leidde de RB19 met nummer 1 de race in Monte Carlo. Meteen de week erna hebben de uitdagers van Red Bull Racing een nieuwe kans om Verstappen van de overwinning te houden op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Bij Barcelona inderdaad. Als je er weleens geweest bent, weet je dat het een flink stuk van het centrum van de grote stad ligt. Ruim 25 kilometer boven Barcelona ligt het circuit pal tegen het dorpje Montmeló aan. Het Circuit de Barcelona-Catalunya kennen de coureurs en teams op hun duimpje, want jarenlang werden hier de testdagen verreden tijdens de winterstop. Toch is de baan dit jaar anders dan de meeste coureurs gewend zijn.

Wat moet ik weten over de GP van Spanje 2023?

De laatste chicane die het tempo eruit haalt voor het lange rechte stuk wordt niet meer gebruikt. In plaats daarvan gaan we terug naar de oude configuratie. Daarbij leidt een snelle knik naar rechts naar de start- en finishstreep. Daardoor nemen de auto’s meer snelheid mee het rechte stuk op en kan er dus gemakkelijker ingehaald worden richting de eerste bocht.

Verder is het circuit vrij bochtig met naast het start-finishgedeelte nog één lang recht stuk. Het is inmiddels geen verrassing meer dat Red Bull de topfavoriet is. Daarachter blijft het nog wel spannend. De updates van Mercedes leverde het team een vierde en vijfde plaats op. Dat momentum zullen Russell en Hamilton graag willen vasthouden.

Voor wie staat er veel op het spel?

Sergio Pérez heeft geen punten gescoord in Monaco. Niet in het klassement, maar ook niet bij zijn bazen, sponsoren of fans. Om zijn missers in Monaco te doen vergeten, is een solide weekend in Barcelona van belang. Inmiddels is Verstappen 39 punten uitgelopen op Pérez en Alonso begint in de nek te hijgen. Het verschil tussen P2 en P3 is nu 12 punten.

Bij de teams is Red Bull gezien en moet Aston Martin vertrouwen op Alonso. Teamgenoot Stroll heeft nog maar 27 punten gescoord voor het F1-team van zijn vader terwijl Alonso op 93 punten staat. Voor de constructeurstitel staat Mercedes nu nog maar één punt achter AM. Ferrari volgt als vierde met 29 punten achterstand op Mercedes.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Het circuit van Barcelona is een heel vloeiende baan en bovendien mooi en snel. Snelle bochten vind ik het allermooiste en bocht drie en negen zijn het meest uitdagend. Daar zit je het meest op de limiet en heb je weinig ruimte om fouten te maken.’ Dat zegt Verstappen op zijn website, Verstappen.com.

Hoe is het weer in Barcelona?

In de voorbeschouwing voor de GP van Monaco beloofden we nog dat het drie dagen zou regenen. Uiteindelijk viel er alleen regen aan het einde van de race. Voor de GP van Spanje wordt er ook regen voorspeld. Op zondag zou het in de middag moeten regenen in Montmeló. Hopelijk krijgen we daarmee een herhaling van de race in 1996. Toen kreeg Michael Schumacher het stempel ‘Regenmeister’. Kijk de samenvatting van die race nog maar even terug. Kun je ook alvast wennen aan de lay-out van de baan voor dit weekend.

Hoe laat begint F1 in Spanje?

Vrijdag
1e vrije training: 13:30 uur – 14:30 uur
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)