De Formule 1 heeft een weekje kunnen bijkomen van de wandeling in het Spaanse park van Max Verstappen, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. De Nederlandse coureur reed een loepzuiver weekend waarbij hij alleen in het eerste deel van de kwalificatie niet de snelste was, maar verder altijd en overal heer en meester was. Verstappen zal dan ook met een flinke berg vertrouwen afreizen naar Montreal waar de GP van Canada gaat plaatsvinden.

Het circuit in Canada ligt op het kunstmatige eiland Île de Notre-Dame. Het circuit was eerst vernoemd naar dat eiland, maar kreeg later de naam van F1-icoon Gilles Villeneuve, die er in 1978 won met zijn Ferrari. Zoon Jacques won hier overigens nooit. Vorig jaar was de GP van Canada terug na een tweejarige break door het Corona-virus, en in 2022 reed Max Verstappen van pole-position naar de overwinning. Met Carlos Sainz vlak achter zich.

Wat moet je weten over de GP van Canada 2023?

De baan in Montreal heeft andere karakteristieken dan het circuit bij Barcelona. Het Circuit Gilles-Villeneuve is een technische baantje, maar heeft ook hogesnelheidsbochten. Snelheid in de bochten en downforce zijn dus belangrijk, maar ook de topsnelheid speelt een rol door het lange rechte stuk voor de beruchte wall of champions.

Ondanks dat het een ander soort baan is, kunnen we ons niet voorstellen dat Red Bull niet het snelst is. Daarachter gelooft Mercedes niet dat het team het momentum uit Barcelona kan voortzetten. Dat vertelt hoofd-engineer Andrew Shovlin aan F1.com: ‘We zijn er zeker bewust van dat Canada waarschijnlijk een grotere uitdaging wordt dan die we zondag hadden in Barcelona.’ Shovlin verwacht dat Mercedes gaat strijden met Ferrari, Aston Martin en misschien wel Alpine.

Voor wie staat er veel op het spel?

Ook dit weekend moet Sergio Pérez aan de bak. In Spanje klom hij van een elfde plaats op naar de vierde stek. Een prima resultaat, maar als je kijkt naar de dominantie van Verstappen vraag je je toch af of er niet meer in had gezeten. Want Max rijdt gerust van achteruit naar podium, zo hebben we al een paar keer van hem gezien. Dat moet Pérez met dezelfde auto toch ook kunnen, zou je zeggen. Hoe dan ook, Fernando Alonso hijgt nog steeds in de nek van Pérez. Het verschil tussen de twee Spaanssprekende coureurs is 18 punten in het voordeel van Pérez. Daarachter volgt Lewis Hamilton op 12 punten.

Nyck de Vries wacht samen met Logan Sargeant nog altijd op de eerste punten van dit seizoen. De teamgenoot van De Vries, Yuki Tsunoda, staat op twee punten. Daardoor is een tiende plaats voor de Nederlandse coureur al lekker meegenomen, als Yuki niks scoort. Na weekenden waarin De Vries buiten de negatieve schijnwerpers bleef, is het nu tijd om te laten zien dat hij in de F1 hoort. En dat doe je alleen door wat punten binnen te harken.

Wat zegt Max Verstappen?

Op Verstappen.com vertelt de regerend wereldkampioen over het circuit in Canada: ‘Montreal is mooi om op te racen, omdat het half een stratencircuit is, en daar houd ik van. De lange rechte stukken met hoge snelheden en het harde remmen voor de krappe haarspeldbochten zijn mooi. De baan heeft een listige chicane die dicht bij de muur uitkomt. Er is weinig ruimte voor fouten, dus het is een uitdagend circuit.’

Hoe is het weer in Montreal?

Alleen George Russell zag tijdens de race in Barcelona een druppeltje regen. Dat zou dit weekend anders kunnen zijn. Voor alle drie de dagen wordt regen voorspeld. De meeste regen valt in de nachten, maar op zaterdag kan er ook overdag wat regen vallen. We hopen dat het zondag ook gaat regenen en dat we een herhaling krijgen van de Canadese GP van 2011. Zoek die maar even op…

Hoe laat begint F1 in Canada?

Vrijdag
1e vrije training: 19:30 uur – 20:30 uur
2e vrije training: 23:00 uur – 00:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 18:30 uur – 19:30 uur
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag
Race: 20:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie