Dit weekend staat de Grand Prix van Japan op het programma, maar iemand is dat vergeten te vertellen tegen Hagibis. Op het legendarische circuit van Suzuka wil Honda de Japanners trots maken met de Red Bull van Max Verstappen. Maar kan er dit raceweekend überhaupt wel geracet worden?

Voor de zuidoostkust van Japan raast namelijk de supertyfoon Hagibis. De harde woei is nu nog ver weg, maar zoals de kaarten er nu voor liggen, vormt hij wel degelijk een bedreiging voor het Formule 1-weekend in Suzuka. Nu houden we best van een regenrace, maar dit gaat wat ver.

Het raceweekend in Japan

Als de voorspellingen blijven zoals ze nu zijn, regent het op vrijdag tijdens de eerste vrije training (10:00 – 11:30 uur in Japan) en de tweede vrije training (14:00 – 15:30 uur) licht. Tijdens de derde vrije training op zaterdag (12:00 – 13:00 uur lokale tijd) komt er al wat meer uit de lucht vallen.  Zo zegt het gezaghebbende Windy.com.

De kwalificatie (15:00 uur – 16:00 uur lokale tijd) heeft grote kans om niet verreden te worden. Dan komt de tyfoon ongeveer aan in Suzuka. Naast de flinke regenval, staat er dan woeste wind. De race op zondag kan vooralsnog doorgaan. Dan regent het waarschijnlijk niet, maar staat er wel nog een windje. Dit kan de aerodynamica flink door de war schoppen. Zoals gezegd, zijn het nog voorspellingen, en die kunnen flink afwijken van de realiteit.

De supertyfoon bereikt vrij snel categorie vijf, de hoogst haalbare categorie. Hierbij kunnen windsnelheden van boven de 250 km/u gemeten worden. Als Hagibis Japan bereikt, zou hij in categorie drie zitten. Hiermee vormt hij nog steeds een bedreiging voor veel Japanners. Er komen dan windvlagen voorbij die 180 tot 210 km/u blazen. Het lijkt dus serieus gevaarlijk te worden.

We hebben al eerder gezien hoe het weer kan zijn in Japan

Als het echt te heftig wordt, moet de FIA dan optreden en het aankomend raceweekend afgelasten? Of moet er altijd geracet worden? Denk even mee terug aan de Japanse Grand Prix van 1976, toen Niki Lauda en James Hunt vochten voor de wereldtitel. Lauda wilde niet racen en stapte na twee rondes uit. Hunt rijdt door en wordt uiteindelijk wereldkampioen. Krijgen we dit weekend wederom zulke weersomstandigheden?

Bron: Red Bull Content Pool

Advertentie

Reacties

  • Joost heeft op 7 oktober 2019 geschreven:

    Dus de GP staat op de tocht?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie