Q1

Zoals verwacht start de kwalificatie van de GP van Canada 2022 minstens zo drijfnat als de 3e vrije training, maar de verwachting is dat de baan gaandeweg zal opdrogen. Favorieten zijn rijders als Alonso en Vettel, die in de training veel snelheid lieten zien ten opzichte van de rest van het veld. Beide Red Bulls leken er toen niet echt in te kunnen komen. Liggen de kaarten in de kwalificatie anders?

Bij de start van Q1 wil iedereen zo snel mogelijk een tijd neerzetten vanwege de hoge kans op gele en rode vlaggen. George Russell, Max Verstappen, Carlos Sainz en nog enkele rijders doen een potje stuivertje wisselen om de snelste tijd. De twee Aston Martins zitten er plots niet meer bij. ‘Zó anders dan vanochtend, ik heb totaal geen grip’, zegt Vettel over de radio. Wonder boven wonder komen er geen (langdurige) gele-vlagsituaties en uiteindelijk gaan Gasly, Vettel, Stroll, Latifi en Tsunoda niet door naar Q2.

Q2

Ongeveer de helft van de auto’s start deze sessie op intermediate-banden. Het lijkt erop dat de baan precies op de grens zit, want beide banden blijken snel te zijn. Alex Albon (op intermediates) schiet rechtdoor en vlak daarna overkomt Pérez in bocht 3 hetzelfde, maar met flink hogere snelheid. Met nog 9 minuten op de klok volgt er een rode vlag.

Pérez kan zijn auto niet achteruitrijden en moet opgeven. Hij ligt op dat moment achtste, maar de baan droogt snel op en wanneer de sessie herstart, rijdt iedereen hem op intermediates voorbij. Naast Leclerc, die het na Q1 voor gezien houdt aangezien hij toch achteraan moet starten, en Norris, die geen tijd neerzet, liggen ook Bottas en Albon eruit. Verstappen zet de snelste ronde neer, gevolgd door Alonso en Russell.

Q3

Zowel Mercedes als Alpine en Haas heeft twee auto’s in Q3, maar Red Bull heeft alleen Verstappen en Ferrari alleen Sainz. Ook Zhou en Ricciardo zijn erbij. Iedereen start op intermediates en de tijden blijven dalen. De porpoising bij de Mercedessen is genadeloos, maar ze beginnen wel als snelste van het veld. Dan trapt Verstappen zijn sessie af door ruim een seconde sneller te rijden dan de rest. Halverwege staat hij comfortabel op pole, maar Sainz en Alonso volgen hem op de voet.

Met een paar minuten te gaan is iedereen naar de pit geweest en krijgen we een shoot-out te zien. Russell durft het als enige aan en verlaat de pits op rode slicks. Het pakt niet goed voor hem uit: in bocht 2 van zijn snelle ronde glijdt hij simpelweg van de baan. Verstappen verbetert ondertussen zijn eigen tijd met 1,3 seconde, en daarna nog eens met 0,3 seconde. Hij geeft de pole niet meer uit handen. Alonso zet een prachtige ronde neer en start morgen als tweede. Heel bijzonder: de top vijf bestaat uit vijf verschillende teams.

Kwalificatie van de GP van Canada 2022

  1. Max Verstappen
  2. Fernando Alonso
  3. Carlos Sainz
  4. Lewis Hamilton
  5. Kevin Magnussen

Hoe laat begint F1 in Canada?

Zondag 19 juni 2022
Race: 20:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie