Al 22 jaar lang (behalve in 2006 en 2010) is Melbourne de eerste race van het seizoen. Formule 1-fans uit alle windstreken halen opgelucht adem als de teams weer in Australië zijn beland. Dat betekent dat de winterstop voorbij is en we weer van een nieuw F1-seizoen kunnen genieten. Maar laten we even in het verleden duiken en kijken naar de winnaars van de GP van Australië in de afgelopen 10 jaar.

Opvallend is namelijk dat de eerste race niet altijd de koers van het seizoen hoeft te bepalen. In de laatste tien jaar is de race maar zes keer gewonnen door degene die dat jaar wereldkampioen zou worden. Hetzelfde geldt voor het constructeurskampioenschap. Zet dus niet gelijk al je geld in op één coureur na de eerste race.

Kunnen we ook nog nuttige conclusies trekken?

Albert Park lijkt wel zeer geschikt te zijn voor Mercedes-motoren. Zeven van de tien laatste races werden gewonnen door een auto die door een motor van dat merk werd aangedreven. Drie keer was dit de combinatie van McLaren-Mercedes. De kans dat McLaren dit jaar de race wint, is niet aanwezig. Het is nog waarschijnlijker dat het podium zal bestaan uit Ayrton Senna, Gilles Villeneuve en James Hunt.

Wie zal dit jaar aan het lijstje worden toegevoegd? Gaan we weer een podium met Mercedessen zien, komt Ferrari keihard terug of gaat Max weer volop stunten? We gaan het aankomende zondag zien tijdens de GP van Australië.

De laatste 10 winnaars van de GP van Australië

Jaar Coureur Team
2016 Nico Rosberg Mercedes
2015 Lewis Hamilton Mercedes
2014 Nico Rosberg Mercedes
2013 Kimi Räikkönen Lotus-Renault
2012 Jenson Button McLaren-Mercedes
2011 Sebastian Vettel Red Bull-Renault
2010 Jenson Button McLaren-Mercedes
2009 Jenson Button Brawn-Mercedes
2008 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes
2007 Kimi Räikkönen Ferrari

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)