Lewis Hamilton stelde gisteren in Abu Dhabi de wereldtitel veilig met een comfortabele overwinning op zijn teamgenoot Nico Rosberg. Onder de lampen van het Yas Marina-circuit behaalde hij 50 punten, terwijl Rosberg niet verder kwam dan een veertiende plek en daarmee zijn kansen op het kampioenschap zag verdampen.

Hamilton eindigt het seizoen met 384 punten tegenover Rosbergs 317, waarmee hij de vierde Brit is die ooit twee wereldtitels behaalde – na Jim Clark, Graham Hill en Jackie Stewart.

Er is een hoop gezegd en geschreven over de toekenning van dubbele punten in de seizoensafsluiter, maar Hamiltons rit naar de zege verliep betrekkelijk eenvoudig. Hij kwalificeerde zich als tweede en wist Rosberg na een goede start te passeren op weg naar de eerste bocht, waarna hij zijn voorsprong geleidelijk uitbouwde tot 2,7 seconden bij de eerste pitstops. Dit wist hij vast te houden tot Rosbergs auto een probleem met het energierecuperatiesysteem te verduren kreeg, ongeveer halverwege de race.

Terwijl Rosberg terugviel naar het middenveld kon Hamilton naar de finishvlag cruisen, waarbij enkel Felipe Massa, die als tweede eindigde, nog een beetje druk op de Brit kon uitoefenen. Toen de Mercedes als eerste over de eindstreep kwam, greep prins Harry de teamradio en zei: 'Lewis, goed dat je het Britse publiek niet hebt laten zweten. Je bent een absolute legende.'

Hamilton beschreef de overwinning als de mooiste dag uit zijn leven. '2008 [het jaar van zijn eerste wereldtitel, red.] was een geweldig jaar in mijn leven', zei hij na de race. 'Het gevoel dat ik nu heb, gaat daar ver aan voorbij.'

Jenson Button werd vijfde in zijn McLaren, waarmee het team uit Woking als vijfde in het constructeurskampioenschap eindigde, vóór Force India. Het was wellicht Buttons laatste F1-race ooit; McLaren moet nog beslissen of ze ofwel hem, ofwel Kevin Magnussen volgend jaar inzetten naast hun nieuwe aanwinst, Fernando Alonso. Sebastian Vettel eindigde zijn laatste rit in de Red Bull-auto als achtste, nadat hij – samen met teamgenoot Daniel Ricciardo – vanuit de pitstraat moest starten omdat de flexibele voorvleugels van beide Red Bulls illegaal waren bevonden.

Maar uiteindelijk was het de dag van Lewis Hamilton. Voor de race beloofde hij dat hij z'n auto zou besturen 'alsof ie 'm gestolen had', en dat maakte hij zonder meer waar. Het was zijn elfde overwinning van het seizoen – Rosberg won slechts vijf keer – waarmee Hamilton nu de vijfde naam is op de lijst met de grootste winnaars uit de Formule 1.

Een waardige wereldkampioen. Lewis, TopGear feliciteert je van harte – geniet van die alcoholvrije champagne…

Reacties