Max Verstappen zal ook wel even zijn pole-position pakken voor de sprintrace, dachten velen – waaronder wijzelf. Het lukte de Nederlandse coureur echter niet. Tijdens de sprintrace in Qatar begint Verstappen als derde achter de McLarens. Doordat Pérez als negende start, lijkt het wereldkampioen van Max Verstappen binnen, maar daarvoor is hij afhankelijk van zijn prestaties tegenover die van zijn teamgenoot.

Start van de sprintrace in Qatar

Nee, Verstappen gaat niet zomaar kampioen worden. De motor van de Red Bull maakt bij de start te weinig toeren en zakt daardoor terug in het veld. Russell en de beide Ferrari’s komen voorbij aan de Nederlandse coureur. In bocht 1 zit Verstappen in het gedrang en moet hij ook Norris voor zich dulden, maar twee bochten later smijt Verstappen zijn auto aan de binnenkant en gaat hij aan de McLaren voorbij.

Intussen maakt Lawson een fout waardoor hij van de baan spint. Een safety car is het logische vervolg. Aan het einde van ronde 2 gaan we weer racen. Piastri is goed weg aan de kop, terwijl zijn teamgenoot het zwaar heeft met Alonso. De Aston Martin-coureur duikt twee keer aan de binnenkant van Norris, maar de talentvolle Brit houdt voet bij stuk en verdedigt zijn positie geweldig. Daardoor kan Ocon zelfs voorbij Alonso komen.

Nieuwe leider van de wedstrijd

Vooraan duwt Russel, Piastri in een foutje waardoor de leiding van de wedstrijd overgaat naar Mercedes. Verder kan ‘Sargeant maakt een fout en ligt uit de race’ van de F1-bingokaart gestreept worden. Net als Lawson spint Sargeant helemaal in zijn eentje. Ook zijn uitvalbeurt resulteert in een safety car.

Russell mag vooraan het tempo bepalen. Wanneer hij de herstart mag dirigeren, gaat hij extreem vroeg vol gas. Daar had Piastri niet op gerekend waardoor Russell meteen een paar seconden afstand pakt. Piastri strijdt met Sainz om de tweede plaats richting de eerste bocht. De McLaren-coureur wint de slag en opent direct een gat van een seconde door de snelste raceronde neer te zetten.

Verstappen is ontketend en gaat een rondje later voorbij aan de andere Ferrari. Daarnaast komt het bericht van McLaren dat de coureurs op de zachte banden het nu lastig beginnen te krijgen. Voor de goede orde: leider Russell staat op softs, Piastri en Verstappen op mediums. De McLaren-engineers hebben goed opgelet. In ronde 11 van de 19 gaat Piastri gemakkelijk voorbij aan Russell voor P1.

Max Verstappen wereldkampioen door uitvalbeurt Pérez

En dan schiet het schot naar een crashende Red Bull. Even schrikken we, maar dan zien we de gele T-cam op de auto. Sergio Pérez, Nico Hülkenberg en Esteban Ocon gaan met z’n drieën richting bocht 2. De Haas zit in het midden en wordt gesandwiched door de twee overige auto’s. Hülkenberg kan door, maar Ocon en Pérez vallen uit. Hierdoor hoeft Verstappen niet eens meer te finishen: de Nederland is tijdens de sprintrace al wereldkampioen. Wederom, een anti-cli-max.

Derde herstart van de race

Natuurlijk komt er een safety car na de crash van Pérez en Ocon. Wanneer de groene vlag weer wordt gezwaaid, zijn er nog vier ronden te rijden. In de zestiende van negentien rondes haalt Verstappen, Russell in. Het gat naar Piastri vooraan is 2,6 seconden. Kan Verstappen dit gat nog dichtrijden om op magistrale wijze zijn derde kampioenschap in te luiden?

Nog twee rondjes te gaan. Verstappen is de snelste man op de baan, maar is maar enkele tienden sneller dan Piastri. Het verschil is precies twee seconden. Achter Verstappen gebeurt een waar spektakelstuk, maar alle ogen zijn gericht op de twee mannen vooraan. Verstappen moet zich gewonnen geven. Het gat blijft ongeveer twee seconden.

Max Verstappen is wéér wereldkampioen

Piastri laat zien uit welk racehout hij gesneden is. Ook belangrijk voor morgen: McLaren verslaat Red Bull op pure snelheid. Maar dat is voor morgen. Nu mag er gefeest worden bij de energiedrankjesfabrikant. Max Verstappen is voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen. We gaan later even terugkijken hoe geweldig deze sprintrace was, maar eerst de champagne ontkurken. Proost!

Door de derde titel komt Verstappen op gelijke hoogte qua aantal titels met Brabham, Stewart, Lauda, Piquet en Senna. Daarnaast wonnen alleen Schumacher, Fangio, Vettel en Hamilton ooit drie titels op rij. Ook leuk voor op vakantie: Nederland heeft nu evenveel coureurstitels als Italië. Voor de Italianen wonnen Nino Farina en Alberto Ascari.

Uitslag van de sprintrace in Qatar

 1. Piastri
 2. Verstappen
 3. Norris
 4. Russell
 5. Hamilton
 6. Sainz
 7. Leclerc
 8. Albon
 9. Alonso
 10. Gasly
 11. Bottas
 12. Tsunoda
 13. Stroll
 14. Magnussen
 15. Zhou
 16. Hülkenberg
 17. Ocon
 18. Pérez
 19. Sargeant
 20. Lawson

Hoelaat begint F1 in Qatar?

Zondag 8 oktober
19.30 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)