Nog nooit in de geschiedenis van de Formule 1 stonden er twee Nederlanders op de F1-grid die allebei al punten hebben gescoord. Daar komt volgend seizoen verandering in wanneer Nyck de Vries bij Alpha Tauri instapt. De Vries bewandelde een lang pad dat hem langs F1-teams als McLaren en Mercedes bracht. En uiteindelijk kwam er een F1-deal tot stand met Alpha Tauri. Aanleiding daarvoor: een dinertje met Max Verstappen.

In de F1-podcast Beyond the Grid vertelt De Vries over zijn hectische week na zijn F1-debuut in Monza. ‘De telefoon bleef maar over gaan. Ik wilde graag het momentum en de hype gebruiken die er was om een kans te forceren voor me in de Formule 1 in 2023.’ De Vries had bij verschillende teams lijntjes lopen, maar niet bij Alpha Tauri.

Alpine, Williams en Aston Martin

‘We waren al langere tijd in gesprek met Williams en ik sprak Jost [Capito, de teambaas van Williams, red.] op dinsdag na het weekend. De test bij Alpine was ook gepland, al ver voor Monza. Ik ging naar de Alpine-fabriek vlak voor Spa.’ Daarnaast reed De Vries nog een vrije training bij Aston Martin in Monza. Na dat raceweekend ging De Vries op bezoek bij Max Verstappen.

‘Ik had een etentje met Max op maandagavond in Monaco om het [zijn deelname in Monza, red.] een soort van te vieren. We hebben daar openlijk met elkaar gesproken over de mogelijkheden en kansen. We spraken over de potentie van een stoel bij Alpha Tauri en dat is hoe het gebeurde. Later die week was ik in Graz.’ Daar bezocht De Vries, Dokter Helmut Marko.

Nyck de Vries komt dichter bij een F1-deal

Die reis naar Oostenrijk bleek de gouden greep naar een F1-stoeltje voor de Nederlander. ‘We hebben samen een leuke tijd. We hebben twee dagen lokaal Oostenrijks eten gegeten en gepraat over de toekomst samen. Hij heeft een goed gevoel voor humor en we respecteren elkaar’, zegt De Vries over Marko. ‘Natuurlijk was het niet helemaal in onze handen; het was wat moeilijker, maar iedereen begrijpt dat. Die reis liet me eigenlijk begrijpen dat ik een hele goede kans had om op de grid te staan in 2023.’ En zo geschiedde. We kunnen niet wachten tot we de Fries zien schitteren in de Alpha Tauri.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)