Max Verstappen is wereldkampioen, de nummer één van de wereld. En dat betekent dat hij als beloning volgend jaar zijn startnummer 33 mag inwisselen voor startnummer 1. Niet alle coureurs kiezen hiervoor, maar Max doet dat wel. In 2022 zul je hem – in een gloednieuwe F1-auto – met een dikke nummer 1 op zijn auto zien racen. Als hij zich tenminste niet bedacht heeft sinds november, toen hij aangaf graag het startnummer te willen.

Hoe zit ook alweer met startnummers?

F1-coureurs mogen zelfs hun startnummer kiezen, maar het cijfer moet aan twee volwaarden voldoen. Ten eerste mag het nummer niet bezet zijn door een andere coureur en ten tweede mag het niet nummertje 1 zijn. Op die laatste regel is één uitzondering sinds 2014: alleen als je wereldkampioen bent, mag je met startnummer 1 rijden.

Lewis Hamilton mocht dit jaar dus met een eentje (niet te verwarren met een Eendje, die is kansloos tegen een F1-auto) rijden, maar koos ervoor om zijn huidige nummer 44 te houden. Max Verstappen vertelt dat hij wel zijn startnummer verandert naar 1 als hij wereldkampioen wordt.

Waarom rijdt Max Verstappen met nummer 33?

Max Verstappen heeft weleens in interviews aangegeven dat hij het liefst met nummer drie zou rijden. Dit is zijn lievelingsnummer en hij vindt het cijfer er mooi uitzien. Toen Verstappen bij Toro Rosso begon, reed Daniel Ricciardo al met nummer 3. Daarom plakte Verstappen een extra drietje achter zijn startnummer en sindsdien staat 33 synoniem voor de coureur, in ieder geval in Nederland. Er zijn talloze shirtjes en petjes verkocht met het nummer.

Voor Verstappen is het een logische keuze om het startnummer te veranderen voor een jaartje. Tegen de NOS zei hij in november al hij: ‘Natuurlijk. Zoveel kansen krijg je in je leven niet om met dat nummer op je F1-auto te rijden. Het is trouwens ook goed voor de merchandising. Heel slim.’ Echte Verstappen- en F1-fans willen uiteraard nieuwe spulletjes met een nummer 1 erop. Lewis Hamilton reed trouwens in 2018 tijdens een test wel kort met nummer 1 op zijn auto om zijn wereldkampioenschap te vieren.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie