F1-baas Stefano Domenicali vindt de vrije trainingen maar tijdverspilling. De voormalige Ferrari-teambaas ziet liever dat er in elke F1-sessie wel iets te beleven valt. Daarom worden de weekenden waar sprintraces gehouden worden, nog net iets spannender gemaakt. En dit weekend al kun je genieten van het nieuwe sprintraceformat in de F1.

Het belangrijkste is dat de sprintrace géén kwalificatie meer is voor de hoofdrace. Er is een losse kwalificatie op vrijdag voor de hoofdrace en zaterdag staat helemaal in het teken van de sprintrace. De tweede vrije training vervalt en wordt een kwalificatie voor de sprintrace. De puntenverdeling blijft gelijk: 8 punten voor de winnaar, 7 punten voor de tweede plaats en dit gaat zo door tot de achtste plek.

Het nieuwe sprintraceformat in de F1

Oud formatNieuw format
Vrijdag– Eerste vrije training
– Kwalificatie voor de sprintrace
– Eerste vrije training
– Kwalificatie voor de hoofdrace
Zaterdag– Tweede vrije training
– Sprintrace
– Sprint Shootout
– Sprintrace
Zondag– Hoofdrace– Hoofdrace

De kwalificatie voor de sprintrace (de Shootout) zal er anders uitzien dan je gewend bent. Q1, Q2 en Q3 blijven, maar duren 12, 10 en 8 minuten in plaats van 18, 15 en 12 minuten. Deze sessies worden daarom afgekort met SQ1, SQ2 en SQ3. De banden zijn per sessie vooraf bepaald. Bij het eerste en tweede deel zijn dit nieuwe medium-banden, in het laatste deel nieuwe zachte banden. De coureurs krijgen per sessie maar één bandenset.

Wat is het doel van het nieuwe sprintraceformat in de F1?

Voorafgaand aan dit seizoen hebben de FIA, de F1-leiding en de F1-teams aangegeven dat er wat moest veranderen aan de sprintraces. Voorheen durfde de teams geen risico’s te nemen in de sprintrace met het oog op de hoofdrace. Door de twee los van elkaar te trekken, moeten teams meer risico durven nemen, wat voor leukere races zorgt. De coureurs moeten hard gaan strijden voor de punten.

GP van Australië 2023 Verstappen in de auto in de pitbox

Wat als een coureur straf krijgt?

Krijgt een coureur een gridstraf in de eerste vrije training of in de kwalificatie voor de hoofdrace, dan lost hij de straf in bij de hoofdrace. Loopt iemand een gridstraf op in de Sprint Shootout, dan wordt hij in de sprintrace naar achteren gezet. Gridstraffen die een coureur tijdens de sprintrace oploopt, lost ie wél bij de hoofdrace in. De twee races staan dus niet helemaal los van elkaar.

Mocht een team overigens de parc fermé-regels (sleutelen aan de auto op momenten dat dat niet mag) overtreden voor de sprintrace, dan start de coureur zowel tijdens de sprint als tijdens de hoofdrace vanuit de pits. Krijgt een team straf voor een motorwissel, dan geldt deze straf voor de hoofdrace. Tenzij de werkzaamheden tijdens parc fermé gebeuren; dan is er dubbel straf.

Günther Steiner over het nieuwe sprintraceformat in de F1

TopGear sprak voorafgaand aan de verandering met Günther Steiner. Hij is een voorstander van het nieuwe format. Steiner was per slot van rekening een van de personen die het idee opgooide: ‘Ik denk dat de fans meer competitie willen zien. De vrije training op zaterdagochtend is saai voor mij, dus ik kan me voorstellen hoe saai het voor de fans moet zijn.’ Daarnaast sluit Steiner niet uit dat het chaotisch wordt door het nieuwe format. Daarover lees je hieronder meer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)