Nigel Mansell is inmiddels 70 jaar oud en heeft een racecarrière achter de rug waar je u tegen zegt. Drie keer werd hij tweede in het F1-kampioenschap, maar in 1992 werd hij eindelijk wereldkampioen. Een jaar later pakte hij ook meteen de titel in de IndyCar. Tijdens zijn carrière verzamelde Mansell allerlei bekers, helmen en racepakken. Zijn verzameling stelde hij tot 2019 tentoon in een museum in Saint Helier op het Kanaaleiland Jersey. Nu wordt de collectie van Nigel Mansell geveild.

RM Sotheby’s houdt tussen 4 en 11 oktober de Nigel Mansell’s Legacy Collection-veiling. In totaal gaan er ruim 400 spullen onder de hamer. Je komt bij de veiling van de collectie van Nigel Mansell de gekste objecten tegen. We noemen 32 helmen, 50 racepakken, meer dan 200 bekers en awards, twee motoren, een kart, 78 podiumpetjes, drie echte F1-stuurtjes, flessen champagne (geopend en ongeopend) en allerlei andere cadeautjes. Alles bij elkaar moet de veiling omgerekend 1,8 miljoen euro opleveren.

Mansell vertelt dat de collectie erg persoonlijk voor hem is: ‘Het vertegenwoordigt mijn hele carrière. Het is het grootste gedeelte van de kledingstukken die ik heb gedragen tijdens mijn racecarrière: de helmen, pakken en alle trofeeën die ik heb gewonnen tijdens meer dan 30 jaar in de top van de autosport.’ We lichten hieronder even drie mooie veilingitems uit. Het item waarvan het veilinghuis denkt dat het het hoogste bedrag gaat ophalen, vind je onder aan dit bericht.

Trofee van Mansells eerste F1-overwinning – GP van Europa 1985

Trofee GP van Europa 1985 (Nigel Mansell)

In 1985 pakte Mansell zijn eerste overwinning in zijn zevende volle seizoen in de F1. De GP van Europa werd dat jaar verreden op het Britse circuit Brands Hatch. Mansell verschalkte Senna met dank aan teamgenoot Keke Rosberg. Na de race was Mansell door het dolle heen. De glazen beker hierboven is de trofee die hij kreeg na zijn overwinning. De waarde wordt geschat op een bedrag tussen de 5.500 euro en 11.500 euro. Het petje in de galerij hoort ook bij deze race. Daarvoor verwacht het veilinghuis tussen de 290 en 580 euro te vangen.

F1-helm uit het kampioensjaar 1992

Helm Nigel Mansell 1992

Het zat Mansell niet vaak mee tijdens zijn F1-carrière. In 1986 mist hij zijn kans op de titel door een lekke band in de laatste race van het seizoen. Een jaar later wordt hij weer tweede, net als in 1991. Maar in 1992 beschikt Mansell over de Williams FW14B, een van de dominantste F1-auto’s ooit (voordat Max Verstappen en zijn RB19 kwamen, uiteraard). De helm hierboven droeg Mansell tijdens een race in dat seizoen. Welke race precies, dat is helaas niet bekend. RM Sotheby’s verwacht dat helm tussen de 35.000 en 60.000 euro gaat opleveren.

Het duurste item van de veiling van Nigel Mansell: een persoonlijke kentekenplaat

5 NM kentekenplaat Engeland

Tja, hier hebben we dan weer niet zoveel over te vertellen. Blijkbaar is zo’n gepersonaliseerde kentekenplaat best wat waard. De nummerplaat van Nigel Mansell moet tussen de 35.000 en 70.000 euro opleveren. Wij zouden hem niet graag op onze auto plakken omdat omstanders ‘5 Nm’ zouden kunnen aanzien voor het koppel dat je auto heeft.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie