In het Engels zeggen ze weleens ‘er bestaat niet zoiets als een gratis lunch’. Die uitdrukking krijgt een moderne twist, zo lijkt het. Volgens De Telegraaf gaf Red Bull niet te veel uit aan de ontwikkeling van de auto, maar mogelijk aan andere kosten zoals de catering en de kosten voor ziekteverzuim voor het personeel.

‘Dat klinkt als klein bier, maar op de fabriek van Red Bull in Milton Keynes krijgen meer dan 1.000 werknemers dagelijks een gratis lunch. Sommige werknemers vallen niet onder het budgetplafond, anderen weer wel’, meldt De Telegraaf. En als je ziet dat een F1-fabriek 24/7 draait, zal er nogal wat mondjes gevoed zijn het afgelopen jaar. En blikjes Red Bull zijn nu eenmaal schreeuwend duur.

Maar klopt het wel?

De F1 meldt op zijn eigen website overigens: ‘Sindsdien zijn er verdere wijzigingen doorgevoerd, zoals het uitsluiten van salariskosten voor personeel met zwangerschaps- en vaderschapsverlof en ziekteverlof, plus de kosten van medische uitkeringen aan teammedewerkers. Dit is om ervoor te zorgen dat teams niet gemotiveerd zijn om op deze gebieden kosten te besparen om binnen de limiet te blijven.’

Je kunt het natuurlijk ook als volgt zien: de andere teams hebben ook lunchkosten en zij blijven wel onder de limiet. Maakt het dus echt uit waar je teveel geld uitgeeft? Want wie zegt dat andere teams niet minder hebben uitgegeven aan de ontwikkeling ómdat ze lunch moesten kopen? Onder de streep is er gewoon te veel uitgegeven, en daar draait het uiteindelijk om.

Momenteel is er nog niet bekend hoe de uitgaven van Red Bull er vorig jaar uitzagen. Ook is de kans groot dat we nooit te weten komen waar er precies te veel geld is uitgegeven. Binnenkort zal bekend worden welke straffen de FIA gaat uitdelen.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie