Kimi Räikkönen is de meest ervaren F1-coureur aller tijden. Niemand heeft zoveel GP’s afgewerkt als de man van weinig woorden. Als je dat record op zak hebt, betekent dat ook dat je een snelle coureur moet zijn. Nu gaat de Fin bijna met pensioen, maar in 2012 en 2013 was hij nog één van de snelste coureurs van dat moment. Zijn prestaties waren zelfs zo goed dat hij Lotus F1 Team bijna failliet liet gaan. Maar hoe kun je een team failliet krijgen als je juist bakken met punten binnenhaalt?

Een flinke bonus per punt

Het probleem voor Lotus zat hem juist in die punten. Het team werd in 2012 opgericht. Zoals met veel nieuwe teams het geval is, verwachten ze niet gelijk vanaf de eerste Grand Prix competitief te zijn. Meestal heb je een aanloopje van een paar seizoenen nodig. Om Kimi Räikkönen naar het team te lokken, boden ze hem daarom een bonus van 50.000 euro per punt aan in zijn contract. Wat kan er misgaan?

De auto bleek toch in het eerste seizoen al meteen snel te zijn. Kimi stond in twee seizoenen vijftien keer op het podium en wist in diezelfde periode een totaal van 390 punten binnen te sprokkelen. Waar de teambaas aan het juichen was, zal de boekhouder van het team zich een ongeluk geschrokken zijn. Het totaal aantal punten betekende dat het team 19,5 miljoen euro aan bonussen verschuldigd was aan Kimi. Dat kwam dus nog bovenop zijn standaard loonstrookje.

Hoe hoest je als klein team 19,5 miljoen op?

Al het geld dat het team binnenhaalde met de vierde plekken in de constructeurskampioenschappen kon dus meteen aan Räikkönen afgedragen worden. Maar een team heeft ook voor andere dingen geld nodig, dus konden ze hun coureur niet meteen betalen. Dat zorgde ervoor dat Lotus F1 in jaren van leningen, schulden en moeilijkheden terechtkwam. De overname van het team door Renault in 2016 bracht pas een einde aan de financiële malaise. Het schijnt dat Räikkönen nog steeds 6 miljoen euro van de bonus moet ontvangen, maar dat hij destijds dat bedrag niet claimde omdat het team dan echt failliet zou gaan en alle mensen van het team zonder werk zouden zitten. De Iceman heeft blijkbaar dus toch een warm hart.

Advertentie

Reacties

  • Douwe heeft op 23 september 2021 geschreven:

    Misschien eerst eens de complete waarheid achterhalen voordat je iemand ergens de schuld van geeft.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie