Eerder deze week berichtten we dat het legendarische duo Williams en Renault vanaf volgend jaar weer samen zullen werken in de Formule 1. In de jaren ’90 boekten hun auto’s succes na succes, maar tussen de bedrijven door was er ook nog tijd voor een lolletje.

Van de Renault Espace F1 heb je vast wel eens gehoord, en zo niet, dan vergeet je ‘m nu nooit meer. Het uitgebouwde busje was voorzien van een koolstofvezel chassis en carrosserie, en werd aangedreven door de 3,5-liter V10-motor uit de Williams F1-auto van 1993. Voor de gelegenheid werd het vermogen ook nog even opgeschroefd van 700 naar 800 pk. Tja, als je toch bezig bent.

Van 0 naar 100 ging de Espace F1 in 2,8 seconden en zijn topsnelheid was maar liefst 312 km/u. Keramische remmen zorgden dat het geheel ook weer tijdig tot stilstand kwam; de auto kon zelfs van 0 naar 270 km/u sprinten én weer tot stilstand afremmen binnen 600 meter.

In onderstaand filmpje (even het Franse gebabbel negeren) zie en hoor je de Espace F1 in actie met Alain Prost aan het stuur. Je kijkt nooit meer hetzelfde naar mpv’s…

Advertentie

Reacties

Meer

Meer van TopGear

Advertentie