Tijdens de allereerste Sprint Shootout in de F1 bemachtigde Charles Leclerc voor de tweede maal dit weekend de pole position. Max Verstappen kreeg geen lekkere ronde aan elkaar geregen waardoor hij genoegen moest nemen met de derde plaats achter zijn teamgenoot. Logan Sargeant zorgde aan het einde van de kwalificatie voor sprint voor een rode vlag met een flinke klapper.

Door die crash is de auto van Sargeant flink beschadigd. Wiliams heeft hard gewerkt om de auto voor de sprintrace te repareren, maar tevergeefs. De auto is niet klaar waardoor Sargeant zich moet terugtrekken voor de sprintrace. Daarnaast werd er ook aan de auto van Ocon gewerkt. Zijn auto is wel op tijd af, maar hij moet wel vanuit de pits starten tijdens de sprint en de hoofdrace.

De start

Leclerc en Pérez komen goed weg en lopen uit. Verstappen start een stuk slechter en wordt belaagd door George Russell. In de eerste twee bochten mist Verstappen de muur op een haartje na, maar bij de uiteindelijke inhaalactie raakt Verstappen de muur. Verstappen is daarom niet blij met de manier waarop Russell aanvalt.

Al in de eerste ronde is het einde verhaal voor Tsunoda. Hij is in de openingsronde een deel van zijn voorvleugel verloren. Daarom stuurt zijn auto niet meer zo goed. In een flauwe bocht naar links onderstuurt zijn AlphaTauri de muur in en verliest zijn rechterachterband. Hij weet zijn auto naar de pits te brengen en zijn voorvleugel en wielen te wisselen.

Tsunoda komt daarna terug op de baan, maar heeft problemen met de ophanging. Daardoor staat het rechterachterwiel naar binnen gericht en wil de auto niet rechtdoor. Tijdens zijn ronde naar de pits komt er een boel koolstofvezel op de baan. Hierdoor komt de safety car naar buiten. Hierop reageert Esteban Ocon door te wisselen van de mediums naar de zachte band,.

Herstart na de safety car

Leclerc wacht zo lang mogelijk met de herstart om Pérez zo min mogelijk slipstream te geven. Wanneer Leclerc eenmaal vol gas gaat behoudt hij de leiding. Verstappen pakt de derde plaats terug bij het ingaan van de eerste bocht. Hierna slaat Verstappen een gat naar Russell terwijl Pérez de aansluiting vindt bij Leclerc.

In de ronde erna mag de DRS gebruikt worden en is Leclerc gezien. Op het lange rechte stuk gaat Pérez kinderlijk eenvoudig voorbij aan de Ferrari. Hierna kruipt Verstappen ook in de DRS bij Leclerc terwijl Pérez net niet buiten een seconde van Leclerc kan rijden. Daardoor houdt de Ferrari ook het openklappende flapje en wordt het moeilijker voor Verstappen om in te lopen.

Dat houdt Leclerc echter niet lang vol. Verstappen loopt dus wat verder in op Leclerc, maar de tijd dringt. In deze korte race zijn er nog maar vijf rondes te gaan. Een stuk daarachter strijden Albon en Stroll om de achtste plaats, de positie die één punt oplevert. Voor de rest zijn de gaten groot. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat als je buiten de punten ligt, je geen risico’s neemt.

Leclerc vs Red Bull

De auto van Verstappen heeft wat schade aan de vloer overgehouden aan de gevechten met Russell. Daardoor weet hij Leclerc niet bij te houden. Die kan op zijn beurt ook niet echt aanhaken bij Pérez. Hierdoor kan de teamgenoot van Verstappen fluitend naar de overwinning rijden. De Vries klimt nog op naar de veertiende plaats.

Na de sprintrace blijkt dat er een behoorlijke hap uit de RB19 is genomen door Russell. Verstappen komt zijn concurrent tegen na de sprintrace. Daar spreekt Verstappen, Russell aan op zijn rijstijl. Russell zegt wat over koude banden, maar dat vindt Verstappen lariekoek. Volgens de Nederlander heeft iedereen daar last van. Verstappen eindigt met een woord dat we helaas niet mogen herhalen.

Sprint Shootout voor de GP van Azerbeidzjan in 2023

 1. Sergio Pérez
 2. Charles Leclerc
 3. Max Verstappen
 4. George Russell
 5. Carlos Sainz
 6. Fernando Alonso
 7. Lewis Hamilton
 8. Lance Stroll
 9. Alexander Albon
 10. Oscar Piastri
 11. Kevin Magnussen
 12. Zhou Guanyu
 13. Pierre Gasly
 14. Nyck de Vries
 15. Nico Hülkenberg
 16. Valtteri Bottas
 17. Lando Norris
 18. Esteban Ocon
 19. Yuki Tsunoda

Hoe laat begint F1 in Bakoe?

Zondag
Race: 13:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)