Na de eerste F1-sprintkwalificatie ooit, tijdens de Britse GP in juli, zien we de coureurs op Monza opnieuw elkaar een half uur lang opjagen. Het concept is bekend: de kwalificatie van gisteren bepaalde de startposities voor de sprintrace van de GP van Italië 2021. De uitslag van de sprintrace bepaalt de startposities voor de race op zondag. De winnaar van de sprintrace krijgt bovendien 3 punten – gevolgd door 2 punten en 1 punt voor de runners-up.

Lamont Marcell Jacobs, die in Tokyo naar een gouden medaille holde, trekt om half vijf een sprintje op het rechte stuk om de formatieronde af te trappen. Bottas start vooraan, maar het maakt vandaag niet uit waar hij eindigt. Hij start morgen achteraan omdat Mercedes de vierde nieuwe power unit van het seizoen in zijn auto monteerde.

Meteen een gele vlag

Hamilton heeft een slechte start en verliest meerdere plaatsen. Het veld propt zich door de eerste chicane, waarbij Gasly zijn voorspoiler beschadigt. Op weg naar de pijlsnelle Curva Grande geeft de scheve spoiler de strijd met de lucht op en knalt onder de auto door. Gasly vliegt van de baan, meldt meteen dat hij oké is, en er volgt een gele vlag.

Met drie van de achttien ronden verreden wordt de race enkele minuten later herstart. Bottas leidt, Verstappen volgt, dan Ricciardo, Norris en Hamilton. In het middenveld wordt goed ingehaald: Alonso en Stroll kruipen naar voren. Hamilton jaagt op Norris, maar slaagt er niet meteen in om dichterbij te komen. Wel weet hij de jonge Brit ertoe te drijven om alvast één van zijn drie toegestane track limit-overschrijdingen te begaan.

Bottas behoudt de leiding

Antonio Giovinazzi, die volgend jaar mogelijk geen stoeltje heeft, rijdt met zijn Alfa Romeo netjes op plek 8 – vóór Sergio Pérez. De Red Bull-rijder snijdt een stukje af in gevecht met Lance Stroll, geeft de plek terug, maar scoort ‘m de volgende ronde alsnog. Ondertussen blijft Hamilton Norris achtervolgen, zonder resultaat, en zet Verstappen de snelste raceronde neer.

De Nederlander hoeft alleen maar z’n plek te behouden om morgen vooraan te starten, want zoals gezegd doet Bottas’ resultaat er vandaag niet toe. Met nog vijf ronden te gaan ligt Daniel Ricciardo, op plek drie, ruim 8 seconden achter. Verstappen zal het extra puntje voor de winst van de sprintrace graag binnenhalen, maar voorlopig blijft hij op twee seconden achter de Fin rijden.

Lewis laat drie ronden voor het eind zijn auto iets verder uitbreken dan comfortabel is. De raceleiding onderzoekt het incident tussen Stroll en Pérez, maar vindt ingrijpen niet nodig. De laatste ronden van de sprintrace van de GP van Italië 2021 verlopen zonder ophef. Verstappen eindigt als tweede en start morgen vooraan, vóór Ricciardo, Norris, Hamilton en Leclerc.

Sprintrace van de GP van Italië 2021

01. Valtteri Bottas
02. Max Verstappen
03. Daniel Ricciardo
04. Lando Norris
05. Lewis Hamilton

Data en tijden van de GP van Italië 2021

Zondag 12 september 2021
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie