Tijdens de eerste vrije training moesten de F1-coureurs nog even wennen aan het nieuwe asfalt in Miami. Her en der schoven wat coureurs door en blokkeerden er hun remmen. Uiteindelijk reden de Mercedessen de snelste tijden met Russell voorop. Eens zien of zij het tempo ook in de 2e vrije training voor de GP van Miami 2023 kunnen vasthouden.

Anders dan bij andere GP’s worden de 2e vrije training van de kwalificatie niet op hetzelfde tijdstip verreden. De training begint om 17.30 uur lokale tijd terwijl de kwalificatie start om 16.00 uur. Daarom is deze training niet zo’n goede vergelijking voor de kwalificatie als bij andere races. Trek dus niet teveel conclusies uit de uitslag van deze training.

Moeite met de smalle chicane

Bocht 14 en 15 blijken het lastigste deel van de baan te zijn. Deze ongemakkelijke bochtencombinatie is eigenlijk te smal voor een F1-auto. De manier waarop Kevin Magnussen hem neemt, heeft overigens niets te maken met een verkeerd baanontwerp, maar eerder met een te hoge snelheid. Magnussen krijgt zijn Haas niet gestopt en al draaiende rechtdoor.

Daarbij raakt hij met de achterkant, de muur. Zijn auto lijkt echter ongeschonden. Ook Hamilton schiet hier rechtdoor, maar doet dat om een wat conventionelere manier. Hij rijdt in een rechte lijn door de bochten combinatie heen. Niet veel later snijdt Hamilton het tweede deel teveel af waardoor zijn vloer de kerb raakt. De Britse coureur is echt op zoek naar de limiet.

Naarmate de sessie vordert, wordt de baan warmer, ligt er meer rubber en worden de tijden sneller. De coureurs die op nieuwe, zachte banden naar buiten gaan, domineren de top van de ranglijst. Als Verstappen dan eens aanzet, is hij een halve seconde sneller dan zijn teamgenoot. De Ferrari’s zitten daar tussenin rond de 0,4 seconde achterstand op Verstappen.

Crash Leclerc

Met nog tien minuten te gaan, is Leclerc rechtdoor gegaan in de lange doordraaier naar links, bocht zeven. Ondanks een tientallen meters lange uitloopstrook vindt de Ferrari de muur. Leclerc glijdt in het midden van de bocht even weg, grijpt weer zich weer vast in het asfalt, maar dan is het al te laat. Gelukkig voor de Italiaanse monteurs parkeert Leclerc zijn auto recht in de muur. Daardoor zal er minder werk aan de winkel zijn dan wanneer de impact schuin was geweest.

Wanneer de Ferrari en Leclerc weg is getakeld, zijn er nog maar vier minuten te gaan. Hierin kan iedereen nog één snelle ronde rijden. De snelste tijd van Verstappen wordt niet meer verbeterd waardoor hij bovenaan de lijst staat aan het einde van de 2e vrije training voor de GP van Miami 2023.

Uitslag van de 2e vrije training van de GP van Miami 2023

  1. Max Verstappen
  2. Carlos Sainz
  3. Charles Leclerc
  4. Sergio Pérez
  5. Fernando Alonso

Hoe laat begint F1 in Miami?

Zaterdag
3e vrije training: 18:30 uur – 19:30 uur
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag
Race: 21:30 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)