

De Formule 1-auto's van 2017 worden dik. Letterlijk en figuurlijk.
De de 7 grootste veranderingen van 2017 zijn bekend, maar hoe zit het met de auto’s? De zoektocht naar neerwaartse druk gaat onverminderd verder en de Formule 1-auto’s van 2017 worden dik. Letterlijk en figuurlijk.
Dit wisten we al toch? Vooruit: de banden voor gaan van 245 naar 305 millimeter en achter groeit het rubber van 325 van 405 millimeter. Met de nieuwe banden moeten de coureurs hun rondetijden met maximaal drie seconden kunnen verbeteren. Het doel was vijf seconden, dus er zit nog wat rek in. Hoe dan ook: zij met grote cojones worden beloond.
Grotere banden betekenen meer wrijving, meer luchtweerstand en meer gewicht. De koolstofvezel creaties wegen nu 722 in plaats van 700 kilo. Daarom krijgen de rijdende spoilers nu een brandstoftank van 105 liter (+ 5). Want hoe zwaarder, hoe dorstiger.
De huidige generatie Formule 1-auto’s is gerelateerd aan Perry het vogelbekdier. Niet echt een compliment. De neuzen van dit jaar zijn 20 centimeter langer en scherper. De voorvleugel groeit naar 1.850 millimeter breed en zijn minder gevoelig voor turbulentie van voorgangers en dus makkelijker om mee in te halen.
In 2009 verdween dit onderdeel, maar voor 2017 is hij terug: de bargeboard. Dit magische aerodynamische component zit achter de voorwielen en mag niet hoger zijn dan 475 millimeter. Samen met een bodem die 200 millimeter breder is, kun je veel meer downforce verwachten.
De achtervleugels worden 150 millimeter lager en 200 millimeter breder. De lelijke hoge lunchtafels verdwijnen dus. Samen met de bredere banden gaat dit er bruut uitzien.
Ook hier zijn de luchtmagiërs toegeslagen. Een bredere en hogere diffuser drukt de Formule 1-auto’s van 2017 tegen de grond.
Mogen we nu eindelijk officieel weten wie Nico Rosberg opvolgt?
Reacties