Er telt in de Formule 1 maar één ding: winnen, winnen, winnen. Welke coureur je het ook vraagt, ze hebben allemaal hetzelfde einddoel, namelijk wereldkampioen Formule 1 worden. De afgelopen jaren is het Lewis Hamilton die de rest van hun droom weerhoudt, maar dan blijven er natuurlijk nog andere podiumplaatsen over om te vergeven.

Dit jaar eindigt het gevecht om het podium in een tweestrijd tussen Max Verstappen en Charles Leclerc. Bottas stelde al in Amerika zijn tweede plaats veilig en dreiging van achtervolgers is er niet voor Leclerc en Verstappen. Sebastian Vettel verspeelde in Brazilië namelijk zijn laatste kans op het brons. Hij staat nu 30 punten achter Verstappen, wat het onmogelijk maakt om hem nog in te halen.

Verstappen vs Leclerc

Het gaat dus nog tussen de talenten van Red Bull en Ferrari. Verstappen staat voorafgaand aan de GP van Abu Dhabi elf punten voor op Leclerc. Mochten Leclerc en Verstappen op een gelijke stand eindigen, dan kijken we naar het aantal overwinningen. Op dit moment heeft Verstappen er drie en Leclerc twee. Is ook het aantal overwinningen gelijk, dan kijken we naar P2-finishes, enzovoorts. Wanneer iemand de snelste ronde van de race rijdt, krijgt hij een punt extra. In het schema hieronder kan dus ook maar één van de twee coureurs de snelste tijd rijden per scenario. Met dat in ons achterhoofd, zijn dit de verschillende scenario’s:

Verstappen pakt het brons als:
– Verstappen P1, P2 of P3 + snelste tijd; onmogelijk voor Leclerc om Verstappen in te halen
– Verstappen P3; Leclerc P1 zonder snelste tijd
– Verstappen P4, P5, P6 of P7 + snelste tijd; Leclerc P2 of lager
– Verstappen P7 of P8; Leclerc P3 of lager
– Verstappen P9 of P10 + snelste tijd; Leclerc P4 of lager
– Verstappen P10 of buiten de punten; Leclerc P5 of lager

Leclerc pakt het brons als:
– Leclerc P1 + snelste tijd; Verstappen P3 of lager. Ze hebben dan allebei 275 punten en drie overwinningen. Leclerc is vaker tweede geworden dan Verstappen
– Leclerc P1; Verstappen P4 of lager
– Leclerc P2 + snelste tijd; Verstappen P7 of lager
– Leclerc P3 + snelste tijd; Verstappen P8 of lager
– Leclerc P3; Verstappen P9 of lager
– Leclerc P4 + snelste tijd; Verstappen P10 of lager
– Leclerc P4; Verstappen buiten de punten

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)