Afgelopen weekend wist Max Verstappen met een comfortabele voorsprong te winnen in Mexico. De auto werkte fenomenaal en niemand wist in de buurt te komen van de Nederlander na de eerste bocht. Helaas voor Max pakte Bottas op het laatste moment toch nog de snelste raceronde. Aankomend weekend reizen de F1-teams af naar São Paulo voor de GP van Brazilië. Het is een plek waar Red Bull wat puntjes kan pakken, maar door de opzet van het weekend is er ook een risico.

In het verleden zien we dat Interlagos een circuit is waar de Red Bull uitstekend functioneert. Verstappen wist de race in 2019 te winnen en had dat in 2018 ook gedaan, als hij geen tikje van Ocon had gekregen. De auto van Red Bull kan goed over de kerbstones rijden en zo snijden ze de bocht een beetje af, wat zorgt voor tijdswinst. Ook heeft het circuit veel zones waarbij goede tractie belangrijk is en op dat gebied is de Red Bull ook sterk. Plat gezegd is de Red Bull doorgaans erg sterk in een bochtig circuit.

Zorgt de sprintrace weer voor chaos?

Toch wordt het weer een onvoorspelbaar weekend waar een groot risico aan kleeft. Komend weekend wordt het raceformat weer omgegooid en gaan we de derde sprintrace van dit seizoen zien. Hierbij wordt eerst gekwalificeerd op vrijdag. De kwalificatie bepaalt de startopstelling van een korte sprintrace op zaterdag. Het resultaat van die sprintrace bepaalt weer de definitieve startopstelling voor de race op zondag. De eerdere sprintraces werden gehouden bij de GP van Italië en de GP van Groot-Brittannië.

Beide keren ging de sprintrace van 100 kilometer goed voor Verstappen, maar op de zondagen verliep het een stuk minder goed voor de Nederlander. Zowel op Silverstone als op Monza kwam Verstappen in aanraking met Hamilton. Hij haalde na een sprintrace dus nog nooit de finish op zondag. Voor de twee coureurs is dit een cruciale fase in het kampioenschap en ze kunnen het zich niet veroorloven om met nul punten te vertrekken uit Brazilië. Maar het is onwaarschijnlijk dat ze daardoor minder hard tegen elkaar zullen racen.

Hoe zit het met de punten?

Momenteel staat Verstappen 19 punten voor op Hamilton. Als Hamilton eerste wordt en Verstappen tweede, dan behoudt Verstappen zijn eerste plek in het kampioenschap. Als Verstappen uitvalt en Hamilton wordt tweede, dan blijft Verstappen ook op één staan. Als Verstappen zevende wordt en Hamilton wordt eerste, dan staan ze gelijk in het kampioenschap. Eigenlijk komt het erop neer dat beide coureurs met gepaste voorzichtigheid de race moeten rijden. Met nul punten eindigen terwijl je rivaal wél punten pakt, dat kan je de wereldtitel kosten.

Data en tijden van de GP van Brazilië 2021

Vrijdag 12 november 2021
1e vrije training: 16:30 uur – 17:30 uur
Kwalificatie: 20:00 uur – 21:00 uur

Zaterdag 13 november 2021
2e vrije training: 16:00 uur – 17:00 uur
Sprint: 20:30 uur – 21:30 uur

Zondag 14 november 2021
Race: 18:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie