Kun je je de GP van Turkije vorig jaar nog herinneren? Sta ons toe om je geheugen even op te frissen. Lance Stroll pakte pole position. Het podium bestond uit Hamilton, Pérez en Vettel. Bottas spinde zijn Mercedes zes (!) keer. Verstappen kon zijn Red Bull ook niet recht houden en eindigde op de zesde plek in de GP die in dit geval voor Glij Partij van Turkije stond.

De totale chaos ontstond omdat het circuit net geasfalteerd was. De Formule 1-auto’s waren de eerste racewagens die van het verse wegdek gebruik maakten. Alle oliën uit het asfalt kwamen in dat raceweekend omhoog en zorgden dat het circuit spekglad werd. Tot overmaat van ramp ging het ook nog eens regenen, waardoor het zo glad werd dat de coureurs amper van hun plek kwamen tijdens de start.

Aanpassingen voor dit jaar

Hoewel het gehele spektakel uitermate komisch was om te aanschouwen, was het een fiasco voor F1 en de organisatoren. Daarom namen zij dit jaar maatregelen. Zo asfalteerden de orginisatoren nogmaals het circuit. Maar om te zorgen dat we niet weer dezelfde problemen krijgen, is de hogedrukspuit op het circuit gezet. Race directeur Michael Masi zei tegen Autosport: ‘Het oppervlak in Turkije is met water schoon gespoten, dat is een behandeling die vaker gebeurt.’ Daarmee moet al het vuil en olie weggespoeld worden. De coureurs kunnen dus een stuk meer grip verwachten dan vorig jaar.

Vóór 2020 raceten de huidige F1-auto’s nog niet in Turkije. De teams hebben dus alleen data van vorig jaar beschikbaar voor komend weekend. En omdat Istanbul Park dit jaar eigenlijk een compleet andere ondergrond heeft, is die data niet heel waardevol. Er is wel weer kans op regen voor dit weekend, dus wellicht hebben de teams daarover nog relevante info op hun harde schijven staan. Het is in ieder geval te hopen voor Lando Norris dat McLaren een nieuwe weerman heeft aangenomen.

Data en tijden van de GP van Turkije 2021

Vrijdag 8 oktober 2021
1e vrije training: 10:30 uur – 11:30 uur
2e vrije training: 14:00 uur – 15:00 uur

Zaterdag 9 oktober 2021
3e vrije training: 11:00 uur – 12:00 uur
Kwalificatie: 14:00 uur – 15:00 uur

Zondag 10 oktober 2021
Race: 14:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie