Net als verjaardagen bij je schoonfamilie zijn vrije trainingen in de F1 een verplicht nummer van een uur. Voorheen duurden deze sessies steevast anderhalf uur. In 2021 is dat teruggeschroefd naar 60 minuten, maar voor het komend raceweekend valt de FIA terug op anderhalf uur training in Suzuka. Waarom? En gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren?

Tijdens de tweede training in Suzuka testen de teams met de bandentests van Pirelli voor 2023. Volgend jaar krijgt de F1 namelijk nieuw rubber. De nieuwe banden hebben hetzelfde formaat, maar andere eigenschappen. In totaal krijgt Pirelli 25 dagen in het jaar van de FIA om de banden voor het volgende seizoen te testen.

De trainingen in Suzuka

Het liefst test Pirelli op een circuit waar de F1 net is geweest, maar wanneer de F1 twee weken achter elkaar racet, kan Pirelli niet testen, omdat de teams dan door moeten. De oplossing is dus om tijdens de vrije trainingen te testen. Ook voor de GP van Amerika een weekje later test Pirelli de nieuwe banden, dan zien we ook een training van 50 procent langer.

‘De tests in Suzuka en Austin staan in het teken van het finetunen van de banden voor 2023’, zegt Pirelli. De teams mogen dus alleen rijden met de banden voor volgend seizoen. Je herkent ze doordat deze banden geen kleur op de wangen hebben. Teams kunnen echter ook een half uur trainingstijd met banden van nu verdienen. Daarvoor moeten ze tijdens VT1, een jonge coureur laten rijden.

Of toch geen 1,5 uur training in Suzuka?

De grote vraag is of het hele feest wel door kan gaan. Tijdens de GP van Singapore dit jaar viel de derde training half in het water. Daarnaast moesten we een uur langer wachten op zondag voor de race van start kon.

Ook tijdens de trainingen in Japan is er een hoop regen voorspeld, waardoor een deel van de sessies misschien niet door kan gaan. Een positieveling zou zeggen dat Pirelli onder alle omstandigheden moet testen, dus ook bij slecht weer. Ook voor zondag is er regen voorspeld. Pakt Verstappen zijn tweede F1-wereldkampioenschap tijdens een regenrace?

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie