Toen we de Grand Prix van Japan in gingen, was de situatie als volgt: als Max Verstappen 8 punten meer zou weten te behalen dan Charles Leclerc, zou hij zijn tweede wereldkampioenschap deze race al veiligstellen. Maar toen kregen we de verregende, sterk ingekorte race voorgeschoteld die we de afgelopen uren hebben gezien. Voor ingekorte races geldt sinds enige tijd een nieuwe puntentelling, en daardoor ontstond er wat verwarring over of Max Verstappen wel of niet kampioen is.

De FIA heeft bepaald – met een kanttekening waar we zo op terugkomen – dat als een race slechts voor 50 tot 75 procent van de oorspronkelijke lengte wordt verreden, de winnaar niet 25, maar 19 punten krijgt toegekend. De nummer twee krijgt niet 18, maar 14 punten. De nummer drie niet 15, maar 12 – enzovoort.

19 of 25 punten?

Gedurende de race dachten wij (en vele anderen) dat Max als winnaar slechts 19 punten zou ontvangen. De race zou uiteindelijk immers 28 ronden lang worden, iets meer dan 50 procent van de oorspronkelijke 53 ronden. De verwarring op de redactie was dan ook groot toen Max Verstappen als nieuwe kampioen werd aangekondigd. Maar we zagen iets over het hoofd: het lagere aantal punten is enkel van toepassing als de betreffende race niet wordt uitgereden, zoals in België vorig jaar.

Ondanks de beperkte raceafstand in Japan is er wel degelijk met de zwart-wit geblokte vlag gezwaaid. Daarom krijgt Max Verstappen alsnog 25 punten en Leclerc, na een straf van vijf seconden, 15 punten op de derde plaats. De stand in het wereldkampioenschap is nu 366 punten voor Verstappen, 253 voor Pérez en 252 voor Leclerc. Dit betekent, met nog vier races te gaan, dat Max Verstappen niet meer in te halen is en zijn tweede wereldkampioenschap behaalt. Kan die champagne tóch open!

Hoe kan het dat er bij iedereen verwarring was?

Lastig te zeggen, maar we hebben wel een idee. In de winterstop tussen het seizoen 2021 en 2022 kwam de FIA bij elkaar voor overleg, en op 18 februari 2022 brachten ze dit statement naar buiten. Hierin worden naast de aanpassingen aan de sprintraces ook reglementswijzigingen omtrent verkorte races gedeeld. Daarbij vermeldt de FIA niets over het wel of niet uitrijden van een race. In de vernieuwde versie van de sportreglementen van de F1 staat echter wel dat het artikel alleen geldig is bij een race die niet hervat kan worden. Dat moest je dus maar net weten, maar we gaan ervan uit dat niemand het nu nog zal vergeten.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)