In Engeland, Italië en Saoedi-Arabië lieten Max Verstappen en Lewis Hamilton al zien dat ze niet vies zijn van een duwtje links of rechts. De twee staan nu gelijk in het kampioenschap, wat betekent dat de twee elkaar geen millimeter ruimte zullen gunnen volgende week. Maar wat nou als Verstappen en Hamilton crashen in Abu Dhabi? Dan worden er geen punten toegekend aan de coureurs. De twee staan dan gelijk qua punten aan het einde van het kampioenschap zonder dat er nog punten verdiend kunnen worden. Wie wordt wereldkampioen bij gelijkspel in de F1?

Verstappen en Hamilton verdienden (alhoewel, daar zijn de meningen over verdeeld) dit jaar allebei 369,5 punten. Bottas staat daar meer dan honderd punten onder. Het is dus niet zo dat Bottas er nog met de wereldtitel vandoor kan gaan. Volgende week is het sowieso Max of Lewis die zichzelf wereldkampioen mag noemen. Als de twee coureurs geen punten verdienen volgende week, dan wordt er niet gekeken naar de kwalificatietijden of naar wie er op het moment van de crash op één stond.

Wordt Hamilton of Verstappen wereldkampioen bij gelijkspel in de F1?

Volgens het officiële reglement van de FIA zijn er vier manieren om een wereldkampioen aan te wijzen als er gelijkspel is. De eerste is meteen ook van toepassing op de race van volgende week. Als het aantal punten gelijk is, dan wordt er gekeken naar wie de meeste overwinningen had dat seizoen. Max Verstappen won in 2021 al negen races en Lewis Hamilton pakte acht overwinningen. Bij een crash tussen Verstappen en Hamilton zou Max dus de wereldkampioen worden. Dit zou een moderne variant van het Senna-Prost-scenario zijn.

Je zou dus kunnen zeggen dat Hamilton iets voorzichtiger moet zijn dan Verstappen. Sowieso is Max niet bang om zich breed op te stellen op het asfalt. Wel is duidelijk bewezen dat de stewards niet schromen om tijdstraffen uit te delen als ze vinden dat er expres gebotst wordt. Duidelijk is in ieder geval dat áls er een botsing komt tussen de twee, dat er in Nederland gejuicht gaat worden. Uiteraard zien liefhebbers liever een spannende race die met een bloedstollende eindsprint wordt beslecht.

Wat als het aantal overwinningen gelijk zou zijn?

Als twee coureurs evenveel overwinningen zouden hebben én evenveel punten, dan wordt er gekeken naar de coureur met de meeste tweede plaatsen. Als ook dat aantal gelijk is, dan kijken ze naar het aantal derde plaatsen. Ook gelijk? Dan kijken ze naar het aantal vierde plaatsen en ga zo maar door. Als hier toch geen winnaar uitkomt, dan beslist de FIA wie wereldkampioen wordt ‘aan de hand van criteria die het toepasselijk vindt’. Het laatste scenario zou bijvoorbeeld kunnen uitkomen als twee coureurs het hele seizoen alleen maar op het podium finishten. Anders is het nogal onwaarschijnlijk.

De tweede keer gelijkspel in de F1 tijdens de finale

Dit is de tweede keer in de geschiedenis van de F1 dat twee coureurs met gelijkspel de laatste race in gingen. De eerste keer gebeurde dit in 1974. Toen stonden Emerson Fittipaldi en Clay Regazzoni gelijk op de eerste plek. Het was Fittipaldi die met een vierde plek zijn tweede wereldtitel in de wacht sleepte.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie