Complex, soepel of fluwelig. Deze woorden kun je nog steeds niet gebruiken om racegames te omschrijven, maar voortaan kun je wel zeggen dat 2017 een erg goed jaar was voor de virtuele tijdsverslinders.

Gemiddeld bracht elke maand een nieuwe racegame met zich mee. Zelfs het lang geanticipeerde Gran Turismo Sport verscheen eindelijk. De studio achter Project Cars kwam ook met een groter gebudgetteerde tweede uitgave en Forza Motorsport 7 kwam als eerste spel voor de Xbox One X (met 4K-resolutie).

Op de redactie waren we verdeeld over wat de beste racegame van 2017 moest worden. GT Sport en Forza 7 waren de grote favorieten. Gelukkig hoefden wij zelf niet te kiezen: dat deden jullie. We vroegen jullie te stemmen met jullie plezierhart. Welk spel gaf het meeste plezier in 2017?

De stembalkjes raceten nek aan nek voor de eerste plek en uiteindelijk pakte Forza Motorsport 7 de titel voor beste racegame van 2017 met 29 procent van de stemmen. GT Sport pakt plek twee met 27 procent van de stemmen. Project Cars 2 en Need for Speed Payback gingen beiden met 14 procent voor een gedeelde derde plek.

01. Forza Motorsport 7

Voor ons waren het de racetrucks die de weegschaal deed omvallen richting Forza Motorsport 7. De obesitas-racemonsters demonstreren de veelzijdigheid en de uitgebreidheid van het spel. Plus alle belangrijke circuits (op Zandvoort na) zitten in het spel. Het arcade-gehalte ligt een pietje hoger dan bij GT Sport, zo getuige ook malle spelmodi als autobowlen. Op de nieuwe Xbox One X smikkelen je oogballen van een visuele 4K-delicatesse.

Waar Forza Motorsport 7 het aflegt tegen GT Sport is online. Het is een slagveld online. Al in de eerste bocht vliegt het grootste deel van de bandenstapel door de lucht. Het circuit is een slagveld waar een Vietnam-veteraan acuut door getriggerd wordt.

02. Gran Turismo Sport

De makers van GT Sport gingen met de stofkam door de vorige delen heen. Meer dan 1.000 automodellen bleven steken in het vorige deel. Ook diverse belangrijke circuits mochten niet mee. Het beperkte aanbod kostte het spel ongetwijfeld de eerste plek. De focus ging volledig naar online. En dat is waar het spel schittert. De rijvaardigheidsrangen scheiden het kaft van de koren waardoor lak-uitwisselaars en deuken-uitdelers lekker bij elkaar in een server mogen. Wat overblijft is een relatief sportieve online speelmodus. Penalty’s en strafpunten houden de spelen in toom en zo niet, mag je de volgende race in een andere server.

Het rijgedrag zit tussen Project Cars 2 en Forza Motorsport 7 in. Het is gemakkelijk om onder de knie te krijgen, maar lastig om te perfectioneren. Genoeg uitdaging, dus. Nu alleen nog de sublieme force feedback van het Thrustmaster TG-T-racestuur aanzetten voor elk stuurtje.

03. Project Cars 2

Lastig. Zo laat Project Cars 2 zich het beste omschrijven. Misschien wel iets té lastig. Fervente simracers zullen ons ervan betichten dat ‘we gewoon niet kunnen (digitaal) rijden’.  Waarschijnlijk ligt de waarheid in het midden. Het lijkt soms wel alsof de makers de banden expres veel te weinig grip (bijvoorbeeld met koude banden) hebben gegeven om de moeilijkheid kunstmatig op te hogen. Bereid je voor op heel veel onbedoelde u-bochten en ongeldige rondetijden.

Heb je Project Cars 2 eenmaal onder de knie, dan biedt het wel enorm veel voldoening. Dus heb je het geduld, of ben je gewoon een enorm goede simracer, dan is PC2 iets voor jou. Kijk anders hierboven. Haat je realisme, kijk dan hieronder.

03. Need for Speed Payback

Helemaal aan het andere kant van het spectrum zit Need for Speed Payback. De wegligging van Mario Kart is haast realistischer. Dat zegt gelukkig niets over het plezier van de game en daarom plaatsten jullie ‘m op de derde plek. Je moet er van houden, zullen we maar zeggen.

 

Advertentie

Reacties

 • Haye Mellema heeft op 18 december 2017 geschreven:

  Is Forza Motorsport 7 er alleen voor de Xbox One X?!

  • Mattijn Nederend heeft op 18 december 2017 geschreven:

   Nee, voor elke Xbox One, en voor Windows!

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie