Rockstar Games had jarenlang last van een chronische kaakkramp; de kaken bleven stijf op elkaar als het ging over GTA 6. En logisch, want zolang het bedrijf de mond dichthield, kregen ze gratis publiciteit van alle talloze geruchten die rondgingen. Maar vorige week was daar plots de aankondiging vanuit de ontwikkelaar: er komt een nieuwe Grand Theft Auto. Voor velen is het goede nieuws dat de nadruk waarschijnlijk (ook) komt te liggen op de single-player.

Het enige wat Rockstar Games tot nu toe loslaat over GTA 6 is dat ze druk bezig zijn met de ontwikkeling en dat het doel altijd is om ver voorbij het voorgaande deel te gaan. Tijdens een meeting met de bedrijfstop en investeerders verzekerde Strauss Zelnick, CEO van moederbedrijf Take-Two, dat de game-ontwikkelaar de nadruk blijft leggen op single-player. Hij noemt daarbij niet specifiek GTA, maar door de timing kan het niet missen.

Zelnick over single-player in ‘open-wereldervaringen’

In de meeting zegt hij: ‘Er was een tijd dat een paar van onze concurrenten de positie innamen dat single-player dood was. We hebben die positie nooit ingenomen. We weten dat er een rol is voor single-player.’ Hij voegde eraan toe: ‘Dan zijn er bepaalde games die alleen bedoeld zijn als multi-player-ervaringen. Rockstar staat bekend om het vertellen van verhalen. En ja, Rockstar staat ook bekend om deze fantastische open-wereldervaringen. Ze doen het duidelijk allebei heel goed.’

Wordt melkkoe GTA Online geslacht door GTA 6?

De huidige GTA Online is niet alleen een melkkoe voor Rockstar en diens moederbedrijf Take-Two, het is een melkkoe die gouden eieren legt. Dit is precies het hekelpunt voor veel fans, want zij betichten de gamebedrijven ervan de huidige GTA uit te melken. De fans willen niets liever zien dan een nieuwe GTA. Gamesindustry.biz vroeg aan Zelnick of hij denkt dat GTA 6 het succes van de huidige GTA zal kannibaliseren.

‘Je moet altijd vernieuwend willen zijn’, zegt Zelnick. ‘Je moet altijd bereid zijn om consumenten te brengen wat ze willen. Zodra je het verleden probeert te beschermen, word je irrelevant.’ Hij voegt daaraan toe: ‘Ik ben blij dat Rockstar aan de volgende versie van Grand Theft Auto werkt. Ik twijfel er niet aan dat het gewoon geweldig zal zijn, en uit het verleden is er alle reden om te vermoeden dat de Grand Theft Auto-catalogus ook zal blijven presteren.’

Hij zit natuurlijk in een comfortabele positie om dat te zeggen. Want hoewel GTA 6 nu officieel is bevestigd, is er nog weinig bekend over een releasedatum. Er moet nog een nieuwe versie van GTA 5 komen voor de nieuwste generatie consoles, dus voorlopig blijven ze nog lekker verdienen aan de oude games. Bovendien heb je kans dat ze eerst de focus leggen op de single-player en dat de online functionaliteiten pas later worden toegevoegd.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear