De Britse rechters hebben gesproken: de autobiografie van een onaangenaam iemand die beweert dat hij The Stig is, mag gewoon worden uitgegeven.

Andy Wilman, tv-producer van TopGear, liet gisteren in een column op deze site al weten waar de zaak over ging en hoe alles in elkaar stak. Hoe dan ook, vandaag deed de rechter uitspraak in de zaak, die overigens achter gesloten deuren plaatsvond. De BBC werd in het ongelijk gesteld en HarperCollins mag het boek, The Man In The White Suit, geschreven door ene Ben Collins, vooralsnog dus gewoon publiceren. De BBC liet overigens wel weten nog niet klaar te zijn met deze toestand en in beroep te gaan tegen de uitspraak. De overwegingen van de rechter zijn overigens nog niet openbaar, dat volgt in een later stadium.

James May, sinds zijn recordrit in de Bugatti Veyron officieel niet langer de langzaamste man van TopGear, was er natuurlijk als eerste bij om commentaar te geven: ‘Het is duidelijk dat ik nu ook juridische stappen moet ondernemen, omdat ik de afgelopen 7 jaar The Stig ben geweest en ik geen idee heb wie die vogel is die nu in de rechtszaal loopt te beweren dat hij het is.’

De BBC ‘bevestigt noch ontkent’ dat meneer Collins, een 33-jarige inwoner van Bristol, The Stig is. Hij heeft wel met enige regelmaat meegewerkt aan stunts in het tv-programma, vandaar dat hij op de loonlijst voorkomt. Michael Schumacher, die eerder in TopGear onthulde The Stig te zijn, liet weten niet voor commentaar bereikbaar te zijn.

Het is trouwens volkomen duidelijk dat Collins een liegbeest is. Tot nu toe heeft hij, allerlei geruchten ten spijt, altijd ontkend ook maar iets met The Stig te maken te hebben. In de Bond-film Quantum of Solace deed hij de autostunts met de Aston Martin DBS, en het is voor iedereen die ogen heeft duidelijk te zien dat in die auto géén man met een witte race-overall en witte helm zit.

De BBC liet verder weten in het komende seizoen gewoon door te gaan met The Stig. Het is vooralsnog onduidelijk welke kleur zijn hem en overall zullen hebben…

 

Reacties