In Utrecht heb je een Nijntje-stoplicht en een regenboog-zebrapad, maar veel kleurrijker wordt het niet op de Nederlandse wegen. In China gaan ze een flinke stap verder, want als je daar in de nacht over de G20-snelweg rijdt, dan krijg je een spectaculaire lasershow te zien. Het is geen kunstwerk van een lokale artiest; de Rainbow Road heeft zowaar een functie.

De lasershow is te zien op de snelweg van Qingdao–Yinchuan, een lap asfalt van 1.600 kilometer. En ja, als je die helemaal uit moet rijden, dan ligt vermoeidheid wel op de loer. Daarom bedacht de overheid van China de lichtshow met laserlichten boven de snelweg. Het schouwspel moet bestuurders alert houden en zelfs revitaliseren. Of werkt het vooral afleidend? Dat mag je zelf bepalen.

Goed idee voor Nederland?

Het is een beetje als stootranden rondom een auto aanbrengen voor het geval dat iemand bezopen achter het stuur stapt: je moedigt het feitelijk aan. Beter rust je gewoon goed uit voordat je op pad gaat. ‘Naar schatting is 15 tot 20 procent van de verkeersongevallen (mede) het gevolg van vermoeidheid van de bestuurder, maar de schattingen van individuele studies lopen sterk uiteen’, zo meldt het SWOV.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)