Met ongeveer zo’n 1.700 rondjes op het gevaarlijkste circuit ter wereld, is het statistisch gezien onmogelijk dat het altijd goed gaat. Een tijdje geleden crashte de Porsche 911 GT2 RS MR van het bedrijf Apex op de Nürburgring. Deze 911 is momenteel nog de snelste productieauto op de Nordschleife en een groot deel van de rondjes werd onder de zeven minuten gereden – op goed tempo dus.

In de onderstaande video nemen Misha Charoudin en Robert Mitchell de schade van de Porsche 911 GT2 RS MR door. Noem het ramptoerisme, maar het is interessant om te horen wat er precies gebeurde en wat nu de vervolgstappen zijn. Hopelijk hoef je het nooit zelf aan den lijve te ondervinden.

Waar ging het fout?

Volgens de heren van Apex gaat het hier simpelweg om een bestuurdersfout. Met een snelheid van net geen 200 km/u raakte de auto in een slip. De bestuurder kon de eerste plotse overstuur nog opvangen en wat snelheid uit de auto halen, maar de boel helemaal redden lukte niet. De Porsche 911 GT2 RS MR raakte de eerste vangrail met 110 km/u en de tweede vangrail met zo’n 90 km/u.

De kosten van de Nürburgring

Wie crasht op de Nürburgring, moet niet alleen de schade aan zijn of haar auto lappen, maar ook de reparaties aan de vangrail. In het totale plaatje valt dat enorm mee in dit geval. De rekening is nog niet binnen, maar Misha laat aan TopGear weten hij verwacht dat het rond de 1.000 euro is. ‘Het was maar een korte klap’, zegt hij.

De bestuurder heeft de schade aan de auto kunnen minimaliseren tot het punt waar de Porsche nog te repareren is. Zowel de voor als achterkant van de auto raakte beschadigd. De kosten lopen snel op bij een 911 GT2 RS aangezien de remschijven al zo’n 7.000 euro per stuk kosten en er een hoop koolstofvezel delen op de auto zitten.

De totale reparatiekosten

Helaas kon de Xpel-folie in dit geval weinig redden. De kosten om de Porsche weer als nieuw te krijgen zijn 292.000 euro. Daarvan gaat eigenlijk maar 18.000 euro naar de arbeidsuren. Dure onderdeeltjes, dus. De 911 gaat eerst naar Manthey-Racing om gestript te worden, waarna hij naar Porsche in Stuttgart gaat om met laserapparatuur gemeten en gericht te worden.

Is het dan nog wel de moeite waard om de auto te repareren? Want na een crash (en alle circuitkilometers) is de auto minder waard dan een exemplaar zonder schadeverleden. Daar is Robert Mitchell heel nuchter over. Volgens hem is dat pas van toepassing als hij de auto zou verkopen, en dat is hij niet van plan.

Handig om te weten, is dat je als privépersoon in principe niet verzekerd bent op de Nürburgring als je door eigen schuld crasht. Aangezien Apex een bedrijf is, hebben ze wel een verzekering voor dit soort zaken. Hoewel ze eerder kleinere crashes hadden, is dit de eerste keer dat ze de schade indienen, al is het nog niet zeker of de schade volledig vergoed wordt.

Advertentie

Reacties

  • Bemk3 heeft op 3 juni 2022 geschreven:

    Je bent ook niet verzekerd als je niet in fout bent. Als er op de ring iemand tegen je crasht heb je gewoon pech en kan je zelf betalen voor de kosten…

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie