In de volksmond wordt het een oplichterstruc genoemd, maar het is geen uitgekookt plannetje met minutieuze planning dat je snel in een aflevering van Lupin zal zien. In werkelijkheid is de ‘Italiaanse oplichterstruc’ gewoon ordinaire diefstal. Een Nederlandse Porsche-rijder werd slachtoffer in Spanje van een stel boeven die het trucje toepaste.

De Mossos d’Esquadra (wat klinkt als een doodseskader, maar in werkelijkheid een Catalaanse politie-eenheid is) laat een video van de eerste stap van de diefstal zien. Ze zeggen dat je altijd goed om je heen moet blijven kijken als je stopt, anders kun je slachtoffer worden van deze diefstalmethode. De Spaanse politie noemt het trouwens de ‘lekke-banden-methode’.

Hoe werkt deze ‘Italiaanse oplichterstruc’?

Wanneer de Nederlander druk bezig is met het betalen bij het tolpoortje, sluipt de boef naar het achterwiel om deze lek te prikken. De Porsche Macan Cayenne zal snel een waarschuwing geven van de bandenspanning, waarna de bestuurder zal stoppen. Wanneer de Porsche stopt om de lekke band te repareren of te vervangen, slaat de boef toe.

Afleiding is ook het sleutelwoord bij de diefstal zelf. Het slachtoffer zal waarschijnlijk druk bezig zijn met het achterwiel en de boeven kunnen dan ongemerkt voorin portemonnees of telefoons jatten. Of alle bagage moet uit de kofferbak om bij het reservewiel te komen en de dieven pikken daar wat weg. Het zal afhangen van welke situatie zich ontvouwt wanneer de Porsche-rijder stopt om de lekke band te checken.

Er zijn ook verhalen van boeven die het omdraaien. Ze gaan zelf langs de weg staan met een platte band en wachten tot er iemand stopt om hulp te bieden. De goedheid van de passant wordt dan afgestraft, want terwijl hij of zij hulp biedt, gaat een handlanger in de auto neuzen naar waardevolle spullen. In plaats van een auto met pech, kan het ook een ‘gevallen’ fietser zijn die hulp vraagt.

Wat kun je tegen de truc doen?

Lees ook: De politie zet een wel heel bijzondere BMW-caravan stil langs de weg

Het is heel eenvoudig om te zeggen dat je ‘goed moet opletten’ bij tolpoortjes, maar dit kan de beste overkomen. Als het kwaad al geschied is en je hebt een lekke band, zet dan de auto op slot als je bezig bent met het wisselen of als je hulp gaat halen. Veel sleutels bieden de optie om de auto op slot te zetten en daarna alleen de kofferklep te ontgrendelen. Laat ook geen telefoons of geld onbeheerd achter.

Advertentie

Reacties

  • Guido heeft op 25 juli 2023 geschreven:

    Vakantiegangers die nog altijd zonder een tolpoort kastje rondrijden verdienen dit gewoon. Voor 23€ hoef je nooit meer stil te staan bij tolpoortjes en kun je ook nog eens niet beroofd worden.. #winwin

    Reageer
  • JdH heeft op 25 juli 2023 geschreven:

    Is trouwens een Cayenne en geen Macan……..

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie