Wat te doen als je als politie een afgebrande auto van de tweede etage van een parkeerplaats moet halen. De takelwagen is te hoog en als je met je blote handen gaat tillen, wordt de Arbo-inspecteur boos. Om sleepwerk makkelijker te maken, bedacht het Franse bedrijf Multitract de Eastract: een robot die half vorkheftruck, half sleepwagen is. Onder meer de politie in Rotterdam heeft zo’n robot.

De Eastract kan maximaal 2.500 kilo tillen. Een grote EV als de Tesla Model X tilt hij dus ook gewoon op. De robot is radiografisch bestuurbaar en heeft een 27 pk sterk benzinemotortje. De transportafdeling van de politie Rotterdam maakt veelvuldig gebruik van de Eastract. De agent moet alleen zelf spanbanden om de achterwielen doen, daarna doet de robot het zware tilwerk.

De auto blijft dicht en de handrem erop

De Eastract heeft vele voordelen. Zo hoef je een auto niet aan te raken om hem weg te halen. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer er nog een sporenonderzoek op de auto moet worden gedaan. Daarnaast tilt de Eastract de hele auto op. Het is dus geen probleem als de auto op de handrem en/of in de eerste versnelling staat. De rupsbanden maken het mogelijk dat hij ook op drassig terrein te werk kan.

De Nederlandse politie zet de robot dus vooral in bij uitzonderlijke situaties. Uit het buitenland komen ook genoeg video’s van parkeerdiensten die de robot gebruiken om foutparkeerders af te voeren. Ook bergingsbedrijven gebruiken de robots zoals bij de Range Rover in de video onderaan de pagina. Nu is het wachten tot de Eastract met kunstmatige intelligentie helemaal zelfstandig zijn werk kan gaan doen.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie