Bij sommige namen kun je je niet voorstellen dat ze ooit jong zijn geweest. Een baby met de naam Jacobus, Bep of Hendrika? Waanzin. Het zijn namen die op de groei werden uitgekozen, vermoeden we. Waar dat niet is gebeurd, is bij de plaats Nieuwerbrug. Want verklappen alvast: zo nieuw is het daar allemaal niet meer. Het is zelfs zo dat daar de oudste en enige tolbrug van Nederland staat.

Het plaatsje Nieuwerbrug werd in 1651 gesticht toen er – jawel – een brug werd gebouwd over de Oude Rijn. Slimme zet om iets ‘oude’ te noemen, dan weet je zeker dat het na een bepaalde leeftijd altijd klopt. Hoe dan ook: begin deze maand is er een nieuwe brugwachter aangesteld en onder zijn leiding gaat de tol van de brug voor het eerst sinds 2002 omhoog. Voor fietsers en voetgangers blijft het gratis.

Een van de laatste tolwegen

Aan het einde van dit jaar ga je als het goed is op de A24 (tussen de A15 en de A20) tol betalen, maar dit is een tijdelijke oplossing tot we in 2030 gaan rekeningrijden. Ook zijn er plannen om tegen die tijd de Kiltunnel gratis te maken. Volgend jaar wordt de Westerscheldetunnel al gratis voor automobilisten. Het kan zomaar zijn dat deze brug dan als enige tolweg overblijft.

De historische brug is net helemaal opgeknapt, dus de reserves moeten weer worden aangevuld. Auto’s moeten nu geen 50 maar 80 cent betalen. Voor boten laat de brugwachter een hengel met een houten klomp zakken waar het tolgeld in kan. Boten betalen nu 2,75 euro in plaats van 1,75 euro. Inwoners van Nieuwerbrug kunnen voor 5 euro een tolvignet kopen waarmee ze één jaar lang over de brug kunnen.

Je moet (nu nog) contant betalen

Van 80 cent tol word je niet arm, maar het is wel wat onhandig dat je contant moet betalen. Even snel over de brug piepen gaat niet, want er staat een hek voor de doorgang. Als de brugwachter een goede bui heeft, laat ie je er misschien langs, maar anders moet je 10 minuten omrijden via Bodegraven, of een kwartiertje via Woerden.

De nieuwe brugwachter laat echter aan TopGear weten dat er binnenkort een pinapparaat komt, dus dan heeft niemand meer een reden om niet te betalen. Hoe het voelt om over de laatste tolbrug van Nederland te rijden? Geen idee – wij hadden geen 80 cent op zak en zijn netjes omgedraaid. Eén troost: Fort Wierickerschans lag er mooi bij.

Reacties

  • ro.mar heeft op 12 mei 2024 geschreven:

    Ach… Leefden we nog maar in de tijd van Ferdinand Huyck, zoon van de hoofdschout van Amsterdam… De tijd van de postkoets en de trekschuit… [Hoorspel 29 dln 1960 naar het gelijknamige boek = nog op te zoeken op i-net]

    • Ferdinand Huyck heeft op 22 mei 2024 geschreven:

      idem ..en Bravo

      Reageer
    Reageer
  • Frank heeft op 12 mei 2024 geschreven:

    De A24?? Waar is die dan??

    • Jordy heeft op 13 mei 2024 geschreven:

      De A24 wordt later dit jaar opgeleverd en is een nieuwe (tol)tunnelverbinding tussen de A20 en A15 die de drukte door de Beneluxtunnel moet ontlasten.

      Reageer
    Reageer
  • Wouter heeft op 11 mei 2024 geschreven:

    Echt een kut-brug we betalen toch wegenbelasting

    • @wouter heeft op 12 mei 2024 geschreven:

      Denk even na voor je dit soort onzin plaatst, OK?

      • Ferdinand Huyck heeft op 22 mei 2024 geschreven:

        wegenbelasting betalen is Onzin ?
        Of een stel parasieten die geen fatsoenlijke job kunnen krijgen, willen geld op deze manier verdienen en zichzelf voeden, is dat onzin ?

        Reageer
      Reageer
    • Adriaan heeft op 12 mei 2024 geschreven:

      Particuliere eigendom die brug

      • Dick heeft op 12 mei 2024 geschreven:

        De brugwachter huurt het van het bruggemeesterschap…zo moet hij aan zijn inkomen komen…door tol te heffen

        Reageer
      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear