Zou de EU echt gedacht hebben dat Chinese automerken niet zouden reageren op de importheffingen? Anders staat de groep landvertegenwoordigers nu voor een verrassing. Volgens het Chinese staatsblad Global Times zijn Chinese autobouwers langs geweest bij de overheid. De automerken dringen de Chinese beleidsmakers aan om een importtaks op Europese benzineauto’s.

Voor wie het gemist heeft: de Europese Unie onderzoekt of Chinese EV-merken een oneerlijk voordeel hebben in Europa. Deze merken zouden gesteund worden door de Chinese overheid en daardoor oneerlijke concurrentie bedrijven. De voorlopige conclusie van de Europese Commissie is dat Chinese automerken steun krijgen van de Chinese overheid. 

De importheffingen van Chinese EV’s in Europa

De hoogte hangt af van de fabrikant. Zo krijgt BYD een extra importheffing van 17,4 procent, voor een Geely (Lotus, Volvo) moet 20 procent extra betaald worden en SAIC (MG, Maxus) wordt 38,1 procent extra belast. Andere automerken die meehielpen krijgen een gemiddelde heffing van 21 procent. Chinese automerken die weigerden mee te werken, krijgen de maximale taks van 38,1 procent.

De reactie van Chinese EV-bouwers

Deze Chinese autobouwers gaan niet bij de pakken neer zitten en willen een reactie van de overheid. Bij de afgesloten vergadering zouden vertegenwoordigers van de Chinese merken SAIC en BYD aanwezig zijn, maar ook van Europese merken als BMW, VW, Porsche, Mercedes, Stellantis (Fiat, Jeep, Opel) en Renault.

Alleen een Mercedes-woordvoerder wil reageren op het gerucht. Volgens hem is het belangrijk om met elkaar te blijven praten en samen te werken. ‘We vertrouwen op de inzet van politici om de dialoog gaande te houden’, zegt de woordvoerder tegen Reuters.

Hoeveel extra kosten Europese benzineauto’s in China?

Volgens Global Times willen de Chinese automerken dat er een hogere heffing komt op benzineauto’s met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van 2,5-liter of meer. Deze auto’s zouden 15 tot 25 procent duurder moeten worden. Uit Chinese verkoopcijfers blijkt bijna 200.000 van zulke auto’s in China zijn verkocht in 2023. Op een totaal van ruim 30 miljoen verkochte auto’s is dat iets meer dan 0,6 procent.

Ondanks het kleine percentage Europese autoverkopen in China gaat er meer geld van China naar Europa dan andersom. Vorig jaar werd er voor 19,4 miljard euro aan Europese auto’s gekocht in China. Europese klanten kochten voor 9,7 miljard euro aan Chinese EV’s. Het laatste woord is in ieder geval nog niet gezegd over de mogelijke ‘heffingenoorlog’. We blijven het in de gaten houden.

Reacties

  • James heeft op 21 juni 2024 geschreven:

    Het blijkt maar weer dat voor China alles draait om het kapot maken van het Westen. Echt een heel naar land.

    Reageer
  • "Hier kon je op wachten" heeft op 21 juni 2024 geschreven:

    Op deze reactie uit China of op de nogal tendentieuze artikelen van Topgear over dit onderwerp? Het is wel duidelijk door wie jullie betaald worden…

    Reageer
  • Xi Jinping heeft op 21 juni 2024 geschreven:

    Goed gedaan Topgear. Jullie hebben netjes de pro-China en anti-EU tekst geplaatst waar we jullie voor betalen. Ga zo door.

    • Pieter heeft op 21 juni 2024 geschreven:

      Het is inderdaad zo doorzichtig. Een hele website vol met advertenties voor al die Chinese barrel merken en elke dag een promotieartikel. TG is de h**r van de Chinese propaganda geworden. Autow33k is niet beter trouwens.

      Reageer
    Reageer
  • EC Dubost heeft op 20 juni 2024 geschreven:

    Ik had sowieso nooit al zaken gedaan met deze digitale gevangenis.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear