Het aantal nieuwe Dodge Rams, Ford F-150’s en andere pick-ups in Nederland zal na dit jaar zakken, verwachten we. Vanaf 2025 zijn bedrijfsauto’s op grijs kenteken niet meer BPM-vrij. Dat is goed nieuws voor acht milieuorganisaties die zich inzettnen tegen de komst van meer Amerikaanse pick-ups in Europa. Toch zien de milieubeschermers nog een mogelijkheid waardoor Amerikaanse pick-ups naar Europa komen. Daar wil de groepering een einde aan maken.

De milieuorganisaties schrijven een brief naar de Europese Commissie. Volgens de milieu-activisten is er ‘een grote maas in de wet in Europese wetgeving’ waardoor Amerikaanse pick-ups die niet aan de Europese regels op het gebied van uitstoot en veiligheid toch hier geregistreerd worden. ‘Deze maas in de wet staat bekend als ‘individuele goedkeuring’, schrijft de milieugroepering.

Wat is de individuele goedkeuring?

Iemand die zelf een auto heeft gebouwd of er grote aanpassingen aan heeft laten doen, moet de auto eerst laten keuren. Ook auto’s die buiten Europa komen en nog niet geregistreerd zijn, moeten door deze keuring. Hierbij wordt ook gekeken naar uitstoot en veiligheid, maar wel met mildere richtlijnen dan de GSR-eisen waaraan nieuwe Europese auto’s moeten voldoen, volgens de milieuorganisaties.

De groep activisten riep vorig jaar oktober de Europese Commissie al op tot actie. De beleidsmakers reageerden dat het onderwerp werd meegenomen en dat het inderdaad een kwalijke zaak is dat auto’s buiten Europa op deze manier in de EU kunnen komen. Vervolgens bleef het rustig rond het onderwerp. De hoogste tijd dus volgens de groepering om nog maar eens aan de bel te trekken.

Pick-ups zijn ‘de meest dodelijke voertuigen’

De groene activisten hebben het met name gemunt op de Dodge Ram. Er zijn nu 20.000 van deze pick-ups in de EU. Veel te veel, vindt de groepering. ‘Geïmporteerde pick-ups zijn zeker de meest dodelijke voertuigen wanneer aankomt op afbreuk aan het klimaat en dodelijke botsingen. Het gebruik van rijtesten in de echte wereld kan aantonen dat deze voertuigen het meest dodelijk zijn op het gebied van luchtvervuiling’, staat er in de brief.

De milieu-activisten vragen of de Europese Commissie nu echt aan de slag gaat met de maas in de wet en schotelen al enkele mogelijke maatregelen voor. Zo moeten alle auto’s die door de individuele goedkeuring komen aan dezelfde eisen voldoen als nieuwe auto’s op het gebied van veiligheid. Er mogen wel wat uitzonderingen zijn, maar deze uitzonderingen moeten wel goed nagekeken worden.

Daarnaast moeten alle auto’s die door de keuring komen een rijtest ondergaan om de werkelijke uitstoot te meten. Klinkt als een flinke taak. Tot slot moet de CO2 ook worden doorberekend naar de uitstoot per fabrikant. Ieder automerk moet onder een bepaalde CO2-uistoot blijven. Lukt dat niet, dan moet je betalen. Het is nu wachten op een reactie van de EU. Zouden deze regels er komen?

Reacties

  • Succes ermee heeft op 18 juli 2024 geschreven:

    Ik rij liever in mijn pick-up dan iets anders ook midden in rotterdam. Hoef niks anders, geen camper niks. Alles past er in en rijd lekker goedkoop. 450pk precies genoeg om lekker vlot door te karren.

    Reageer
  • Kobi heeft op 15 juli 2024 geschreven:

    Pickups zijn gemaakt om de Amerikaanse wetgeving voor personenauto’s te ontwijken en hebben een minder strenge regelgeving om zich aan te houden dat is een feit.

    De Pickup is gewoon net als die reuze SUV veel gevaarlijker medeweggebruikers, voor voetgangers en fietsers en een aanrijding zorgt voor meer doden en zwaardere verwondingen.

    Ben ik niet rijk genoeg is een simpele reactie om een echte discussie te ontwijken deze auto vervuilen meer, zijn gevaarlijker, hebben minder laadruimte dan een grote bestelbus.

    In de binnenstad zouden ze zoiezo verboden moeten zijn je kan ze niet normaal parkeren, gevaarlijke vanwege de hoogte en waar heb je ze voor nodig behalve voor je ego. Nee ze hebben ook minder laadruimte en onverharde wegen heb je hier zowat niet.

    En even nog wat mileugezeur ja grote auto’s zijn minder milieuvriendelijk en LPG kan ook in je bestelbus en dan heb je al de problemen van de pickup niet, met meer veiligheid en meer laadruimte.

    • Henri heeft op 19 juli 2024 geschreven:

      Ja en zo mag je langzaam maar zeker helemaal niks meer in Europa.
      Ja werken , werken en werken mag en dan je zuur verdiende geld uitgeven aan de regeltjes van Europa en de mileupipo’s.Maar niet aan dingen die deze heren en dames niet bevalt.
      Nog effe en de barbecue mag ook niet meer aan.

      Reageer
    Reageer
  • Rbs Solutions heeft op 12 juli 2024 geschreven:

    Gewoon via duitsland kenteken erop en dan kun je hem zo importeren. Vrij eenvoudig te regelen mooi weer extra werk voor mij.

    Reageer
  • Gerard heeft op 12 juli 2024 geschreven:

    Wat is Nederland toch een bekrompen land aan het worden.
    Deze pickups rijden op LPG dus millieu vriendelijk.
    Er komt volgend jaar trouwens een elektrische versie.
    Deze auto’s worden meestal gebruikt door zelfstandigen die deze gebruiken om een zware aanhanger te trekken.
    Laten we alle vrachtwagens ook gelijk verbieden, zijn ook levensgevaarlijk.
    En nee ik rij geen pickup.
    Ben blij dat ik Nederland 6 jaar geleden verlaten heb.

    • Echte Nederlander heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      Sinds een jaar of 6 is het een stuk fijner geworden in Nederland. Wat zou er toen toch veranderd zijn…???

      • Emigrant heeft op 12 juli 2024 geschreven:

        Wat een bekrompen betuttelde mentaliteit. Al die milieu-extremisten moeten bij wet verboden worden.
        Rekening houden met de leefomgeving is prima, maar dat extremisme gaat mij te ver. Blij dat ik in een liberaal land ben opgegroeid.

        • @'emigrant' heeft op 12 juli 2024 geschreven:

          Rekening houden met de leefomgeving gaat twee kanten op. Jij reageert al net zo extreem als die mensen die je wil verbieden (hoe verbied je mensen?!).

          #hypocriet

          Reageer
        Reageer
      Reageer
    • Anti-Gerard club heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      En wij zijn ook blij dat jij Nederland 6 jaar geleden verlaten hebt. Kon je niet wat eerder gaan?

      • Gerard heeft op 13 juli 2024 geschreven:

        Als ik weet wat ik nu weet had ik dat zeker gedaan 😂😂😂😂

        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • T heeft op 12 juli 2024 geschreven:

    Prima zaak… En als de anderen in de comments nou zo graag wel die pickups hier willen hebben, pas dan de wet aan, maar laat het niet zo oogluikend toe met gare regeltjes.

    Reageer
  • Vladimir heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Ooh ooh… wat zie ik een afgunst van die linkse lui die het niet kunnen betalen… ga toch fietsen deugkneusen !!

    • IQ >130 heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      Jij ziet afgunst bij linkse mensen die het niet kunnen betalen (??? Bron?). Ik zie juist schreeuwlelijkerds met een laag IQ die niet snappen dat het raars is dat de regels anders zijn. Kun jij ook niets aan doen, Vladimir. Maar doe gewoon even je best om te snappen waarom dit niet klopt, in plaats van lopen te schreeuwen dat mensen geen geld hebben een daarom afgunstig (wat echt nergens op slaat).

      Reageer
    • Hans heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      Het gaat om vrij redelijke eisen. Waarom moet mijn auto wel aan diverse veiligheids- en uitstooteisen voldoen en hoeven die geïmporteerde auto’s dat niet? Dat is gewoon niet uit te leggen.

      Reageer
    Reageer
  • Marc heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Wat heerlijk polariserend weer. Bashen op een pickup, terwijl een Audi Q5-6-7 mastodont en dito (Duitse) equivalenten met een overmaatse diesel geen enkel probleem is. Of is dat een voertuig waar onze bestuurders en groene rakkers zich wel graag in verplaatsen… Om nog maar te zwijgen over alle witte busjes waar een hele kleuterklas voor de bumper past, witte nummerplaten krijgt om terug naar ons land te keren en de chauffeur geen enkel verkeersinzicht nodig heeft.

    • Jo_yo heeft op 11 juli 2024 geschreven:

      Juist en dan er even bij dat 90% van deze pick ups op lpg rijden
      Wat in uitstoot en co2 +/-70% scheelt
      Laat daar maar eens een benzine of diesel tegen strijden.
      Maar deze metingen worden nooit meegenomen

      Reageer
    Reageer
  • Stoplichtkabouter heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Kunnen die milieuactivisten niet eens gewoon aan het werk gaan?
    Dan hebben ze geen tijd voor zulke onzin.
    Wordt het eindelijk een beetje mooi op de weg, mag dat weer niet.
    Deze lui hebben geen verstand.
    Tenminste; Als je je eigen zeik op drinkt en je stront verbrand, heb je in mijn beleving weinig verstand.

    Dan nog die meneer die beweert dat er 12 kinderen voor een Dodge Ram kunnen zitten zonder dat de bestuurder ze kan zien; Leer je kinderen nou eens manieren, en leer ze dat ze niet vlak voor een auto of vrachtwagen moeten gaan zitten.
    Voed die prinsjes en prinsesjes Nou eens een keer op.
    Dan wordt de wereld een stuk mooier.

    • Kabouter is een domme idioot heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      Jij denkt dat een kind van 3 al dezelfde bedrading en hersencapaciteit heeft als een volwassen vent van 60? Die kinderen komen letterlijk pas net kijken. Die leven nog als middelpunt van hun wereld. Jij doet dat ook, maar jij zou inmiddels beter moeten weten. Bij kinderen zijn de hersenen daar niet klaar voor, zij kunnen nog niet in gevolgen denken. Lees je eens in, man. Je kunt kinderen leren wat je wil, maar die koppies zitten zo vaak ergens anders. Ze zullen maar net slecht geslapen hebben, moe zijn van de dag, pijn hebben aan hun knie omdat ze eerder gevallen zijn, en dan rolt ook nog hun meest geliefde bal op de straat…

      Reageer
    • Sjors heeft op 11 juli 2024 geschreven:

      Haha, wat een dom en onsamenhangend verhaal.

      Reageer
    • @kabouter heeft op 11 juli 2024 geschreven:

      De wereld wordt vooral een stuk mooier als gedrochten als deze pickups niet meer op de weg zijn of als egocentrische types als jij wat minder “ikke ikke rest kan stikke” gaan doen.

      • 100% antilinks heeft op 13 juli 2024 geschreven:

        De wereld wordt pas echt mooi als we van al dat linkse paupervolk af zijn wat zelf nog nooit wat heeft bij gedragen aan onze maatschappij of welvaart.

        • In het midden heeft op 13 juli 2024 geschreven:

          Hetzelfde kan je zeggen van de extreemrechtse types die dit zeggen over de extreemlinkse types.

          Zodra je in dat soort extreme hoeken terecht komt, kan je niet meer normaal in de maatschappij functioneren. Of omgekeerd: het zijn meestal mensen die niet normaal functioneren die bij dat soort clubjes komen.

          Reageer
        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • Jeffry heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Van mij mogen al die pick-ups ook van de weg af.
    Heb weleens een documentaire gezien, er kunnen ongeveer 12 kinderen op een rij voor de pick-up zitten zonder dat de bestuurder deze ziet. En ze voldoen aan heel weinig veiligheidseisen (voor omstanders e.d.) omdat ze in Amerika als light truck worden gekwalificeerd en dan heb je heel veel minder eisen dan voor een personenauto.

    • @Jeffry heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      12 is wat veel.
      Maar als er 3 kinderen voor onze compacte EV gaan zitten en ik rijd weg dan ga ik ook over alle 3 de kinderen heen.
      En ze hebben mijn auto niet eens horen starten.

      (En nu wordt het een beetje niet meer zo netjes, maar het is vrijdag en we zitten op Top Gear:)
      Bij een pick-up heb je in ieder geval nog de kans dat de middelste kinderen het overleven.

      • De linkse heeft op 16 juli 2024 geschreven:

        Ik begrijp ook niet dat kinderen altijd voor pickups gaan zitten. Gelukkig zien ze er bedreigend uit en maken veel herrie, blijven de kinderen eerder weg.

        Reageer
      Reageer
    Reageer
  • Trabantje heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    De milieu-activisten (milieu-criminelen) moeten niet zo zeiken.

    • Sjors heeft op 11 juli 2024 geschreven:

      Goede beargumentatie ook. Goed verhaal sjakie.
      Pak de volgende halve litertje Schultenbräu maar, dan wordt je weer wat rustiger.

      Reageer
    Reageer
  • Laten we eerlijk zijn heeft op 11 juli 2024 geschreven:

    Zo’n pick-up hebben 90% van de eigenaren ook alleen maar ter compensatie van hun mini p*kkie.

    • F150driver heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      90% heeft die pick-up waarschijnlijk eerder imdat het alternatief een vieze dieselbus is waar ze veel meer wegen elasting voor moeten betalen terwijl ze niet bovengemiddeld op de weg zitten maar wel vaak grote dingen willen kunnen vervoeren. Dan kom je in europa toch op een pick-up met LPG uit. Er is op de europese markt nauwelijks een alternatief met dezelfde vervoerscapaciteit tegen vergelijkbare economische voorwaarden.

      • Bob heeft op 12 juli 2024 geschreven:

        Waar ik woon zijn er wel wat meer pick-up trucks op de weg, en nee ik woon niet in de USofA. Praten we over 20.000 stuks in Nederland of in EU? Dat laatste kan ik mij nauwelijks voorstellen.
        De Navara die ik heb is in de EU voorzien van een schone dieselmotor met AdBlue. Die van mij gelukkig niet, hoeft niet hier.

        Maar het is wel pick-upje pesten. Die wagens zijn er niet voor niks.

        Reageer
      Reageer
    • Laramie heeft op 12 juli 2024 geschreven:

      🤣🤣🤣🤣jij bent duidelijk iemand die zo.n pick up niet kan betalen🤣🤣🤣zal mijn pikkie in je nek leggen
      Ga leven afgunstige individu

      • @laramie heeft op 12 juli 2024 geschreven:

        Niveau is duidelijk niet te koop. Was maar naar school gegaan ipv naar je pick-up dan had je misschien wat meer ontwikkeling gehad.

        Reageer
      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear