Uber heeft de zaken goed op orde. Vorig jaar boekte het bedrijf een nettowinst van omgerekend ongeveer 1,3 miljard euro. Best knap voor een taxibedrijf zonder auto’s. Een Braziliaanse vrouw vond dit blijkbaar inspirerend en verdiende op haar beurt ruim 1 miljoen euro aan Uber-taxiritten, maar dan wel zonder zelf te hoeven rijden.

De vrouw vertelt haar verhaal aan Wired. Ze emigreerde in 2018 van Brazilië naar de Verenigde Staten om daar een beter bestaan op te bouwen. Ze vond een baantje bij een pizzeria en reed in haar vrije tijd via taxi-apps Uber en Lyft. Na zes maanden in The States verliep haar visum. Ze betaalde iemand 250 dollar per week voor een nep-account op Uber waarmee ze kon blijven doorrijden.

Hoe de vrouw geld verdient met Uber zonder te rijden

Op een dag laat een klant haar portemonnee achter in de auto van de taxichauffeuse. De Braziliaanse wil de portemonnee terugbrengen, maar krijgt een boze reactie terug van de klant. Gepikeerd besloot ze de foto van het rijbewijs te gebruiken voor de taxiapp. De verzekering en contactgegevens zijn wel echt van haar zelf, maar het burgerservicenummer verzint ze.

De vrouw ontmoet iemand die aan nog meer foto’s van rijbewijzen kan komen. Een mooie reden om nooit zomaar foto’s van je rijbewijs naar mensen te sturen, trouwens. Goed, ze stopt met taxirijden en richt zich op het maken van vervalste accounts en te verhuren aan andere immigranten. Ze wordt op die manier een uitzendbureau voor Uber-chauffeurs.

Ze verandert namen en de gezichten van haar chauffeurs op de rijbewijzen om niet betrapt te worden. Twee jaar lang weet ze onopgemerkt flink geld te verdienen met de nepaccounts. Ze zou voor 1,4 miljoen dollar accounts hebben verhuurd. Dat is omgerekend ongeveer 1,3 miljoen euro. Op een gegeven moment verdiende ze zelfs 15.000 dollar per week. Totdat de FBI wordt ingeschakeld.

De straf voor het omzeilen van Uber

Op een dag klopt de FBI aan en neemt de fraudeur mee naar het politiebureau. Ze wordt verhoord, vastgezet en krijgt in de rechtbank te horen dat ze beschuldigd wordt van het maken van zo’n 2.000 accounts met honderden rijbewijzen en het behalen van een winst van meer dan 780.000 dollar (omgerekend ongeveer 700.000 euro).

Ze krijgt uiteindelijk drie jaar gevangenisstraf, maar vanwege goed gedrag wordt ze na twee jaar en een paar maanden eind vorig jaar vrijgelaten. ‘Het is nooit in mij opgekomen dat ik een soort van crimineel bezig was. Het is jammer dat ze me gepakt hebben, maar het is wat is’, vat ze het avontuur samen.

Reacties

  • Eric heeft op 16 juli 2024 geschreven:

    Goed taalgebruik, correct schrijven en goede zinconstructies… het is er helaas niet op vooruit gegaan.

    Reageer
  • Django heeft op 16 juli 2024 geschreven:

    Wat een allemachtig slecht geschreven artikel. Is dit AI gegenereerd of zijn er daadwerkelijk journalisten die op dit niveau schrijven?

    Reageer
  • De simpelen heeft op 15 juli 2024 geschreven:

    En weet dat gebeurt dus hier ook in NL .ze hebben een chauffeurs pas van iemand en de foto wordt op de pc er op geplakt want ze hoeven Voor uber alleen hun chauffeur pas te scannen en hoppa daar gaat weer iemand met gehuurd account dat ook nog .mensen rond rijden. Mensen denk na of beter denk voor .waar je instapt

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)